Tuesday, April 14, 2009

Music Influence Vol.2: SHEILA MAJID


sheila majid adalah all time favourite aku, even agak kurang selesa dengan album Cinta Kita, sheila majid never fail me to listen to her album over and over again. Here some track and album sheila yang aku sanjung dan kagum. Dalam dunia pop Malaysia Sheila is one and only akan terus comeout with this direction of pop.




RATU
1995 / Warner Music

This is her best so far, album ini antara album yang tak pernah buat aku bosan, track hebat seperti Embun, Berita Baru, Tandanyatandatanya, Mengapa Kasih dan Gangguan adalah all time favourite aku. Trivia dari wikipedia, album ini menggariskan nama-nama hebat pemuzik antarabangsa antaranya Nathan East (FourPlay) Rex Goh of Air Supply fame on guitars, as well as Japanese violinist, Aska Kaneko. Need to say more? This is a her real best album so far.





LEGENDA: THE CONCERT
1992 / EMI

The defination of best live album. Lebih 20 buah lagu dengan kualiti rakaman yang hebat. album ni dibeli dengan harga rm5 di sebuah pasar malam di alor star yang sangat kool sbb pakcik tu jual album2 melayu lama yang hebat (antara judul lain yang ada fairuz hussien, liza aziz, khatijah ibrahim dan zainal abidin) dan untuk pertama kali aku dengar track Nada lagu ni sangat bes. belian yang sangat berbaloi untuk kaset shila majid yang sangat rare ini. But luckily baru2 ni aku terjumpa album ini di print semula dan dah ada dipasaran, so guys beli lah this is the best live album.





GEMILANG
1993 / Warner Music

Gemilang jadi favourite compilation aku, antara alasan utama adalah medley Roberta Flack yang buat aku melayang, track ini di rakam di Tokyo tahun 1989 (pada usia aku 4 tahun huhu..) juga track Persis Kekasihku yang dirakam pada konsert Legenda di Penang, 1990.





CINTA KITA
2004 / Warner Music


Ini adalah album paling kurang menrik minat aku. Album ini dibikin di Indonesia dan membariskan nama-nama hebat musician indonesia, tohpati, andi rianto, melly dan indra lesmana. Album ini bagi aku terlalu pop. Banyak track yang aku boleh dengar pada album-album lain artis indonesia. but track Kerinduan is totally awsome.


Ada beberapa album awal Sheila yang aku masih cari untuk simpanan antaranya album pertama beliau Dimensi Baru, Emosi dan Warna. Aku tak ada simpanan kaset atau CD hanya sekadar dari album kompilasi sahaja, so hopefully dapat cari untuk simpanan.

The Songs:

* GANGGUAN
* GEMILANG
* SINARAN
* DIHIMPIT KERAGUAN
* BERITA BARU
* PERSIS
* CINTA JANGAN KAU PERGI
* NADA
* RINTIHAN HARIMAU
* GERIMIS SEMALAM
*
EMBUN

dan ini video yang sangat rare aku jumpa di you tube HMI Concert on RTM 1988 hope ch. 180 dapat tayang semula show ini, enjoy!



5 comments:

  1. sheila majid my fav.

    last mont i bought her compilation album dato' sheila majid yg latest...

    sgt2 best!!!

    ReplyDelete
  2. oh compilation tu bosan sket sbb banyak lagu yg popular sheila, kan bes kalau dia buat utk lagu2 yg rare dan jarang keluar radio mcm

    rintihan harimau, nada, persis, disuatu persimpangan, putra, kepergianmu, umaraku, tandanyatandatanya, harum, roberta flack medly, selamanya, kasih dan suri

    kan lagi best!

    ReplyDelete
  3. Pijan,
    How I wish I was in Alor Star with u discovering those Liza Aziz,Khatijah Ibrahim & Liza Aziz on the night market :-)

    BTW do u have Khatijah Ibrahim 'Ku pendam sebuah duka' album?? Been searching for it myself, I believe there is a lot of good songs in the album.

    Zain Anang

    ReplyDelete
  4. ye btl, bes kalau ada lagi kedai unle tu lg syok.

    sorry zain i didnt have that album, hanya ada album terbang pulang.

    ReplyDelete
  5. R.A.P. will try to release Sheila Majid's compilation of her other beautiful songs rarely heard on the radio or anywhere else like gangguan,harum,putra,disisi daku...

    ReplyDelete