Wednesday, July 1, 2009

Fran - Setinggi Angkasa (1996)



Album: Fran - Setinggi Angkasa
Composer / Producer: Michael Verapan, Fauzi Marzuki, Josie Thomas, Asmin Mudin
Verdict: 4/5

1st of all i have to say million thanks to zain coz email this album for me. Lama dah aku cari album ni since sekolah sebab track Setinggi Angkasa citp. Asmin Mudin memang awsome! aku boleh ulang dengar banyak kali sebab blend melodi dan lirik lagu ini sangat inspiring. Lirik yang ditulis Norhayai Kiprawih nyata hebat. Antara bait lirik favourite aku:

usah dibiar pujukan ini
pandanglah biarpun hanya sebelah mata
usah dibiar jambangan bunga
layu digenggaman tak teserah
kuhimpun warna jadi pelangi
untuk titian kita bersama bahgia
kuhimpun warna menjadi saksi
harapan-ku setinggi angkasa

Album ini diterbitkan sekitar 1996 dan ini antara album yang kurang diberi perhatian sepatutnya (sama kes dengan album Liza Aziz - Hati Ini). Album ini tampilkan Fran yang berbeza no more mellow track like Sekadar Dipinggiran dan Mawar Terpingir, kali ini nuansa pop jazz dan easy listening mendominasi keseluruhan album. Which is something different daripada previous album Fran.

Abum ini mengandungi 10 track yang disusun indah dengan melodi melodi yang lebih relax dan no more rintihan cengeng dalam penyampaian Fran. Antara track yang menarik perhatian aku adalah track Kini Tiada Lagi yang dicipta Fran sendiri. Sound jazz yang kental dalam petikan piano sepanjang lagu ini sangat membuai buat aku berulang kali. My mind keep imagine kalau Atilia yang nyanyi, sedap jugak. Another track yang ditulis Fran sendiri adalah Ku Pohon Kemaafan yang bagi aku sekadar biasa-biasa saja. Track lain yang buat aku layan cipt. Michael Verapan Bukan Salahmu yang sangat easy listening dan juga track Begitulah Aku.

Overall ini antara khazanah pop jazz tempatan yang perlu diberi perhatian oleh semua pengikut muzik tempatan. Aku sangat tertarik dengan cover yang sanagt artistik.


p/s:further reading go to http://zain2007.multiply.com/reviews/item/11

2 comments:

  1. Setinggi angkasa composed by Asmin Mudin & Norhayai Kiprawih (kot) bukan Habsah Hassan

    ReplyDelete
  2. oh yeke slh la pulak. bunyi mcm habsah hassan haha..

    ReplyDelete