Tuesday, April 20, 2010

AIM 17 - Disagree - 6 Dato’ Siti Nurhaliza – 5 Yuna-4 FT-3 Dayang-3 Shila-0

Bukan rezeki agaknya, but please dont stop make your music!

AIM dah jadi terlalu predictable untuk aku, maksud aku bila aku akan nampak pencalonan dalam kategori album pop masih lagi didominasi oleh orang-orang yang sama setiap tahun. Frankly speaking sangat banyak album yang baik selain CTKD yang bagi aku caca marba dan album vince yang terlalu biasa (semangat 1 Malaysia ke?) dan favoritism dalam pencalonan umpamanya Juwita Suwito pasti takkan terlepas dapat nominasi Vokal setiap kali dia keluar album atau single. Ok yes vokalnya baik, tapi ada kesan dekat siapa2? Ok maybe ini tempat terbaik nak naikkan Juwita but please terlalu banyak sangat benda yang bagus tapi terlepas pandang oleh AIM.

Tomok dapat nominasi Artis Baru walau hakikatnya dia bukan artis baru. Album Tahajjud Cinta yang pada awal-awal lagi semua orang dah dijelaskan sebagai album ketuhanan a.k.a nasyid oleh Siti tercampak dalam kategori album pop. Masih ingat lagi kes album Phoenix Bangkit M.Nasir dimasukkan dalam kategori Pop semata-mata untuk bagi S.M Salim menag album pop etnik even terang jelas dan nyata alabum phoenix bangkit adalah album pop etnik (rujuk tahun selepasnya Yasin menang album pop etnik terbaik menerusi Salsabila) benda-benda begini buat aku rasa AIM makin lame dan membosankan, ok yes kalau bosan ignore jelahkan? no aku tak boleh ignore sebab malay music is so close to me and AIM yang dianggap sebagai port terbaik artis-artis tempatan menunjuk belang siapa yang terbaik (even kita semua tahu yang terbaik itu hanya dato` siti akhirnya).

Siti dan KD tercalon untuk kategori vokal duo/berkumpulan. Sejak bila KD artis Malaysia? oh man aku tak pasti dimana sensitiviti Ramli MS dan juri-juri lain dalam hal ini. Album Shila - Bebaskan adalah antara produk paling impresif last year but nasibnya seperti Hawa(Nikki) AIM pandang sepi untuk album-album begini. Zee Avi akan datang AIM kali ini, i bet you she gonna win something that noght dan kemungkinan besar untuk Anugerah Kembara dan KD pun akan datang dan akan menag Lagu Indo Terbaik. Kalau betu prediction aku, next year anyone please perkenalkan aku pada Ramli MS. Oh satu lagi lagu Madu 3 dapat pencalonan? aiyaa...

1 comment:

  1. peghhhhh... mcm nie taknak langsung aku tgk AIM. mmg tactical biler seseorang artist tu diletakkan dalam satu kategori yg mmg jelas tidak patut berada di situ. pandai juga dorg buat matematic. nak naikkan rating TV kot. keep up the gud work.

    ReplyDelete