Monday, April 19, 2010

Sheila Majid 25 Years

Album: Sheila Majid 25 Years
Producer: Sheila Majid / Acis
year: 2010
Verdict: 5/5

For the very first moment CD ini ditangan aku i am almost cry finally i got all Sheila cd. Oh man, this is unbelieveble bila aku dapat copy album Dimensi Baru, Emosi dan Warna sebab hanya tiga album ini sahaja yang tiada dalam simpanan aku. Aku ada Legenda dalam bentuk kaset Ratu yang didownload secara haram (sorry sebab agak sukar mencari copy cd ini dipasaran) dan Kumohon serta Cinta Kita dalam bentuk CD.

Kali terakhir penyanyi yang keluar dengan box set tak salah aku adalah Ramli Sarip dengan Ziarah Seni (1994) dan selepas itu tiada artis yang berani mengeluarkan box set kalau ada pun sekadar kompilasi biasa. Album ini dikeluarkan bersempena 25 tahun perjalanan seni Sheila dalam industri yang aku sifatkan sebagai satu journey yang sangat eksklusif dan tersendiri sampai sekarang tiada siapa yang mampu meletakkan standard yang aa pada Sheila (siti di sisi yang lain) Ketekitian beliau dalam membuat album buat membuatkan setiap produk yang dihasilkan berkualiti dan terletak pada kelas yang tersendiri.

Personally album Emosi dan Ratu adalah yang terbaik aku rasakan daripada beliau. Transisi muzik Sheila sedikit berubah selepas beliau tidak lagi menggunakan khidmat Roslan Aziz dalam Ku Mohon dan Cinta Kita yang aku sifatkan sebagai terlalu pop. Namun dengan sentuhan side kick tetap Sheila which is Mac Chew dan Jenny Chin menyelamatkan transisi muzik Sheila.

Apa yang kurang dalam boxset ini adalah 2 lagi album fav aku dari sheila Legenda The Concert dan Gemilang (kompilasi terbaik beliau yang ada track medley Roberta Flack). Dan akan lebih baik kalau satu lagi album diadakan untuk track rakaman yang tiada dalam full album seperti Pagi (ft. Afdlin Shauki) Suri, Bersatu Hati, Cinta Jangan Kau Pergi dan Rintihan Harimau.

Box Set ini turut meletakkan sebuah track baru hasil nukilan Sheila bersama Acis menerusi Dengarkanlah yang aku sifatkan sebagai track paling romantis untuk tahun ini so far. dengan nuansa bossa-jazz yang minimal buat aku benar-benar terbuai dengan melodi dan vokal lembut Sheila.

But overall aku sangat puas hati dengan penerbitan box set ini atleast lagu seperti Dihimpit Keraguan, Persis, Nada, Takkan Sendiri dan Hasrat Cinta kini dalam simpanan, aku pasti penghasilan in bukan sesuatu yang mudah apabila melibatkan dua syarikat rakaman yang berbeza. Maybe it`s about time untuk artis0artis senior lain yang punya fan base yang besar untuk hasilkan apa yang sheila hasilkan. Hopefully next Search, Wings, Butterfingers, Ning Baizura dan Ziana Zain mungkin. Dan paling best dapat box set artis2 Positive Tone, koleksi yang amat-amat rare!

3 comments:

  1. Ziana Zain kne tunggu next two years. 20 years in the industry. sure leh pukul la

    owh ya, i dh pun memiliki cd box set ni. n i smpt interviewed akak2 kedai cd tuh. diorang ckp - cd boxset ni gile laris!

    sheila majid la pulak kan?

    well, RATU was d best of all.

    i pun agree yg sptutnye ada 1 special cd lagu2 sheila dgn artis lain. especially my fav.no - jentayu & bersatu hati

    n lagu KISAH RUMAHTANGGA dlm cd LEGENDA yg dicetak semula 2006 kot ptut dimuatkan. d best cover i guess LEGENDA 2nd edition la yg ade lagu KISAH RUMAHTANGGA ni

    jom 27th nov... konsert dato sheila. InsyaAllah menjadi!

    ReplyDelete
  2. serious concert on 27nov? yeah pasti pegi!

    ReplyDelete
  3. Very good review! Saya setuju dgn sedara, sheila should release one cd called 'Rarities' dan muatkan lagu2 spt yg sedara mentioned di atas .... Lagu 'rintihan harimau' bagi saya antara yg terbaik dan sungguh universal mesejnya .... Over to Magada Entertainment gang :)

    ReplyDelete