Thursday, June 10, 2010

Music Issue: Music and Society

I don't know maybe i'm wrong or something but personally, aku bukan fanatik mana-mana penyanyi, yes i do have my favourite but i'm the kind of person who not going to scream everytime my favourite song keluar radio. It`s kind a funny bila melihat orang-orang sekeliling aku yang begitu fanatik dengan sesetengah penyanyi pujaan mereka. When everytime naik kereta they keep play the same cd for years! and i was like, ok fine aku peminat sheila majid dan aku tak dengar sheila majid setiap hari kot! there's still a lot of musician that doing much way better sound than sheila yang aku harus dengar. Bagi aku perkara ini very subjective sometimes i felt that adakah orang-orang Malaysia ni betul-betul faham muzik dan gemar muzik kerana muzik atau hanya kerana meminati sang pelantun? This is kind of attitude yang buat aku tak berapa faham dengan orang-orang kita.

Kita lihat dulu bagaimana zaman Mawi menjadi Malaysian sweetheart sehingga menjadi artis pertama yang di boo di majlis anugerah. Why is it happen? bagi aku adalah kerana keterujaan penggemar-penggemar Mawi yang terlalu obseskan Mawi tanpa perlu faham apa yang Mawi ada dan apa yang Mawi mampu beri secara kekal (which is talent). Keterujaan terhadap Mawi pupus apabila dia memutuskan hubungan dengan Ina bekas tunang dan mendirikan rumah tanggadengan orang yang peminat-peminatnya tidak gemari. This thing really happen even to my mom. How she really crazy about Mawi before and how much she dont really care about Mawi now, becasue she got the new sweetheart Shahir (winner AF8). Seriouly fenomena Shahir sama seperti Mawi. Nothing much to offer about the music, just another radio pop zaman Nassier Wahab, Ibnor Riza or Adam Ahmad. But the looks really sell! sampai bila? tiada jaminan untuk itu! Bagi aku personal artis adalah apa yang diagungkan oleh pendengar sekarang bukan lagi talent.

Aku masih ingat semasa aku kecil macam mana orang mengagumi KRU, Jamal, Fransisca Peter, Awie dan Ziana Zain. Apabila aku lihat balik, nama-nama ini masih lagi kukuh dalam legasi mainstream dan kenapa? sudah pasti kerana bakat yang mereka ada. We can see how success KRU now dan how loyal Ziana fans even dah bertahun dia tak buat album. But the situation nowadays sangat berbeza apabila appearance dan personal menjadi perkara pertama mengapa penyanyi kita dihargai. Aku tak pasti sama ada aku pernah dengar orang berkata tentang bakat Shahir apabila first appearance dia di tv samapai la dia menang. "Sedap gler suara Shahir tu" atau "He`s a real great talent of the show". Never! yang selalu aku dengar "Handsome gler sial Shahir tu" atau "Comel la dia tu lps potong rambut". And what`s that? Yang aku faham tentang statement-statement yang aku dengar dari orang sekeliling aku, mereka menggemari looks Shahir then baru mereka akan cakap "Eh ok la suara dia takde la teruk sangat" and i was like duh! You guys judge the look first then baru care pasal talent? o my lord you are not looking for one nite stand partner man!

Sudah masanya society dididik to really listen to a great music, know who the musician behind the song and understanding the structure of music industry. Benda ini sangat penting bagi aku sebab yang dengar dan beli muzik adalah society dan apa yang perlu media lakukan adalah untuk mendidik pendengar yang mendengar dan membeli supaya menjadi lebih bijak muzik dan tidak buta bunyi! Media bagi aku adalah orang yang paling penting to control the industry and the mass, sebagai musician what they can do is keep do the great music for the people. And what media can really do is control which song is really good untuk disiarkan. Orang-orang atasan mungkin perlu ada taste yang lebih baik dalam muzik, sebab kalau orang-orang atasan masih boleh enjoy dengan Wali Band dan remake Caramel yang dihancurkan Saleem sampai bila pun society takkan berkembang secara literal taste muzik mereka.

It's about time untuk kita semua berhenti mengagungkan penyanyi dan perlu lebih mengagungkan karya yang dihasilkan tanpa kompromi. Belajar untuk mengenal dan menghargai muzik daripada menghargai penyanyi. But again this is very subjective, tapi aku sangat yakin dengan 'didikan' daripada media, pendengar-pendengar di Malaysia akan jadi lebih ada citarasa dalam muzik. Dah masanya untuk kita lupakan attitude melodi Cari Jodoh, arrogant FT, sweeheart Mawi dan fanatism yang buat aku meluat, ya fanatism terhadap penyanyi, sebab ia membunuh sangat ramai talent yang perlu perhatian kerana menghasilkan karya-karya yang berkualiti namun dipinggirkan kerana tidak cukup popular, tidak cukup rock star dan tidak cukup sweet or whatever!

No comments:

Post a Comment