Thursday, July 8, 2010

Aizat - Urusan Aizat Amdan (review)

Album: Urusan Aizat Amdan (Aizat)
Produser: Aizat Amdan / Anas Amdan
Verdik: 5/5

Fresh from the oven! Album ini baru dilancar semalam di Saloma Bistro dan aku amat teruja semasa berada di majlis pelancaran tersebut dengan gimik yang not bad. Aizat sempat menyanyikan 4 lagu daripada album terbarunya dan nyata passion bakat muda ini amat terserlah dengan performance yang bersahajanya.

Back to Urusan Aizat Amdan. Kita start review album ini dengan kreativiti yang ada pada packaging album ini. Superb dan cukup kreatif, tak ramai artis yang menitikberatkan soal cover album dan aku sangat setuju dengan ibu Aizat saat ditanya tentang packaging album ini beliau menjawab pihak mereka mahukan setiap daripada seorang yang membeli berasa berbaloi pada setiap sen yang dikeluarkan means dapat lagu dengan packaging yang sangat hebat!

Album yang 100% hasil karya Aizat dan Anas ini dibuka dengan Years From Now. Oh man i am so overwhelmed! Track ini sangat hebat. Mood pop rock dengan susunan yang amat baik dan kematangan lirik Aizat menyempurnakan lagi melodi lagu ini yang menurut aku sangat catchy and perfect for masses (radio). Dengarkan susunan string dan Horns di penghujung trak ini. Perfect! one of the best production in songs this year. Tabik spring buat dua beradik ni.

Mana Oh Mana masih mood pop rock dengan influence brit pop. Still sebuah trak yang amat baik. Korus lagu ini adalah killer trak ini saat Aizat lantun "Mana oh mana perginya cinta" i can really feel the vibe of the track. Lagu begini buat aku fikir muzik kita semakin ke depan dengan influence2 luar yang buat lagu ini sangat international!

Intro Senyum buat teringat trak2 The Smith. Sound brit pop masih menjadi paksi trak ini. Trak yang takde masalah untuk telinga kita semua digest dengan dendangan selamba Aizat. Erti Hari Ini sedikit mellow ala-ala Pergi tapi tidak seakustik Pergi. Klimaks lagu ini agak lambat buat aku penat sket nak tunggu habis. Back-up vokal kanak-kanak di hujung lagu tu ok lah good try, atleast ada effort untuk did something different.

Susun Silang Kata lebih catchy, mood pop jazz yang amat santai dengan lirik yang cool buat aku ulang dengar lagu ini berkali-kali ketika pertama kali dengar di radio. Aku amat enjoy dengan dendangan Aizat dalam trak ini, sempoi. And again the title sangat cool dan rare. Good shot untuk song of the year next AIM dan Ajl. Notes to Edry (KRU) please apa yang kau buat untuk student AF8 tu tak cool sebab Aizat dah buat dulu dan Aizat lebih real! Emotion bagi aku formula radiohead + travis + muse = international. Sekali lagi trak macam ni buat aku fikir seniman muda macam Aizat ni punya visi pandang ke depan yang sangat jauh. Menolak lagu-lagu pop balad yang tipikal dan look foward sound-sound yang current dan adapt dalam penciptaan mereka. Sekali lagi tabik spring untuk Aizat dan Anas.

Album ini ditutup dengan Sungai Lui. Fusion pop rock dalam lagu ini sangat experimental yang menjadi bagi aku. Pastikan anda dengar betul-betul segala sound yang ada dalam trak ini. Daripada strumming gitar, susunan string dan sound ukelele yang sangat cool.

What can i say, seperti apa yang diharapkan Aizat beri kepuasan maksimum dalam Urusan Aizat Amdan. Sebuah album dengan produksi yang sangat hebat sangat international dan sangat ke depan. You guys have to buy this album sebab radio-radio kita lately memang suka lagu karat 80-an which is so backward. If korang looking for something fresh, new, current stuff that come with great packaging please buy this album! Really worth your money!

11 comments:

  1. tgh cari album ni kat musicstores dkt2 ngah rumah area subang,tp x de lg..x sbr nak bli..n very good review,cara u huraikan what to expect from each song n that pesanan to edry..aizat is one of the best in malaysia..

    ReplyDelete
  2. Album Aizat boleh dibeli online kat www.aizatamdan.com
    Delivery oleh khidmat same day delivery oleh POS LAJU

    ReplyDelete
  3. tq zharif, syarfina fr droppn by ;)

    ReplyDelete
  4. tade pon g kt kedai2..
    kecewa:|

    ReplyDelete
  5. packaging tu membuatkan aku nak ergi beli...by the way...peraduan apa yg ada dlm tu?? menulis?melukis?pop kuiz?huhu...peraduan jenis yg cemana

    ReplyDelete
  6. fndrocka peraduan melukis la lbh kurang. shikien if xde g beli on9 la. sbb time launch aizat kata dh ada kt rock corner xsure ada ke x sbb i dpt free je hehe..

    ReplyDelete
  7. sukabestyaamat rev kau nih :)

    p/s; aritu aku 'pinjam' album-pic yg kau scan di atas buh @ my twitter..tq :)

    ReplyDelete
  8. wah blogger femes singgah blog sy, tq ajami. takpe amek je, halal ;)

    ReplyDelete
  9. reviu terbaek..i like. especially bila ko cakap lagu Emotion macam lagu Radiohead/Muse, curious ak nak dengar..

    ReplyDelete
  10. Salam Hafizan,

    Boleh saya dpatkan emel address.

    ReplyDelete