Sunday, August 22, 2010

Atilia - Indah

ATILIA - INDAH
Produser: Atilia / TK
Verdik: 2/5

Finally after menunggu lebih sebulan album ini dipasaran juga. 10 trak pop dengan influence jazz, rnb, Malique dan Sore. Kenapa aku cakap influence Malique dan Sore? tu kena tunggu. ok lets we start dengan first track Indah (Ifa Fachir/Atilia) it`s a fine track. Soothing, relax and yes it's Indah. Aku tak ada masalah untuk layan trak begini but macam Sangkar, Indah maybe agak berat utk mass.Then we move to 3rd track Terindah Pilihanku (Ifa Fachir) wooo lagu ni best! buat aku teringat Selalu Dengamu. But i do prefer arrangement lagu ini lebih ke arah soothing jazzy sebab apa yang terhasil daripada trak yang di arrange TK ini terlalu ke arah pop. but i do love the melody n the lyric.

SelainNya (Mohariz Yaakob) buat aku mula confuse dengan Indah! This is not the kind of music yang buat aku suka Atilia. Sebab kita semua diperkenalkan dengan Atilia dengan nuance jazz dalam Sangkar dan trak ini buat aku betul-betul hilang faham tentang apa yang Atilia mahukan. Im not saying this is not a good track but it's just not the Atilia that i knw before or i hope to be. If Ayu or Misha sing this song it will be fine but not Atilia i guess.

Remake Gelombang antara yang aku tunggu, but again it's just not happen like what i hope or think. Mood bossa dengan lirik sendu mendayu begini totally off! Again i am not saying this not a good one, but aku betul tak rasa ada chemistry antara melodi, arrangement dan lirik. tak syncronized! I was hoping that the new rendition will be something like Duyung. Mellow and real deep! Old Love ft. Noh (Mike Bloemendal) lebih ok rasanya. Change (Paul Morisson) is a wonderful R&B track! antara trak yang aku boleh layan! but i can't help but wonder how beautiful this song kalau Dayang yang nyanyi. And again at this point buat aku makin tak sure dengan direction Indah.

Ok this is the best part untuk aku review Indah. 2 trak gabungan bersama Malique n The Essential dan Sore. Luckily aku betul-betul kenal dengan 2 band indo ini. Kita start dengan Harus Bagaimana ft. Malique. From the very first beat aku dah boleh tahu ini trak Malique. Funk jazz begini memang signature band ini dan hal yang sama juga dengan Silly Little Thing yang terlalu Sore. Persoalan aku bila dua tiga kali dengar, ini album Atilia, Malique atau Sore? It would be nice kalau Atilia bawa muzik beliau sendiri dan bawa Malique dan Sore ke dalam muzik Atilia sebab end up kedua-dua lagu ini jadi Malique ft. Atilia dan Sore ft. Atilia. At this point aku rasa Atilia betu-betul hilang arah dalam Indah. Album ini ibarat menjadi terlalu pop dengan bonus trak daripada album Sore, Malique, OST Talentime dan P.Ramlee The Musical.

Album ini suppose menjadi album yang aku suka namun ia end up jadi album yang aku confuse dengan direction Atilia. Sebab aku kenal Atilia dengan Sangkar dan aku terlalu suka Sangkar dan dalam Indah tak ada elemen Sangkar. Aku harap ada trak2 hebat (tersendiri) seperti Ranjau, Salah Sangka, Duyung, Selagi dan Sudah yang aku sifatkan sebagai trak2 yang lebih soul maksud aku lebih deep dan jazz or maybe aku terlalu tua untuk muzik pop jazz begini? Ah! hopefully after 2-3 weeks cd ini dalam radio berhabuk itu aku boleh faham apa yang Atiia, TK dan Adam ingin lakukan. Hopefully sebab on the first 4-5 times aku ulang dengar jiwa aku masih belum melekat dengan mana-mana trak dan buat aku mahu dengar Sangkar semula. Nampaknya journey Atilia tanpa Roslan Aziz, Jason Voo dan Mukhlis Noor ini benar-benar buat Atilia sesat jauh ke dunia pop yang belum tentu menjajnjikan lagu-lagunya berada dalam carta hit tempatan.

Overall album ini bukan tak bagus but untuk seorang yang seperti Atilia yang mana aku kenal dia dengan kualiti tinggi yang diberi dalam debut Sangkar dan even dalam Pelangi Mimpi, album ini a bit dissapointment buat aku.

4 comments:

  1. ATILIA COMMENT ABOUT THE REVIEW (sEND THROUGH FB)

    Atilia Haron September 5 at 10:46pm Report

    tried to leave a comment on your blog but couldnt...anyway..
    Thank you so much for your review. I personally feel indah has a different feel compared to sangkar...so yes I do agree with you about the difference...and the difference is exactly what I was going for just to see if I can get more listeners. I am still staying true to my genre which is neo jazz. For selainNya, my reference was d'sound's tattooed on my mind and I've always wanted a song like that. And as for harus n silly, I think you can still find some atilia in them..well i did write silly's words. I'm dissapointed that you are disappointed but I realize we cant please everyone....roslan, mukhlis , Jason and I are working on my 3rd album....wish us luck for that.

    ReplyDelete
  2. bro, but in term of quality, i feel dat dis album sounds expensive. maybe bcoz it is jazzy.

    do agree with u. Gelombang shouldnt b dat groove.

    but d duo with Noh was brilliant

    ReplyDelete
  3. i LOVE atilia and whatever that comes outta her mouth haha..
    its cool that she replied to your review in a cool way eh

    ReplyDelete
  4. i love atilia too. but not in indah

    ReplyDelete