Tuesday, September 28, 2010

Sheila Majid Re-Release Album


Album: Sheila Majid - Gemilang...Timeless
Producer: Roslan Aziz
Year: 1993
Verdict: 5/5

Ah! Finally aku dapat jugak one of my Sheila's favourite album ini. Thanks to Warner Music kerana effort mengeluarkan album ini semula kalau tak memang putus jugaklah tali kaset yang aku keep ulang dengar over the years. 11 trak dengan gabungan koleksi live show dan rakaman istimewa sepanjang karier Sheila dari tahun 1989 ke tahun 1992. Apa yang istimewa setiap trak membawa makna tersendiri kepada Sheila dan peminat.
Antara yang paling menarik adalah trak You Should Know By Now yang menurut Sheila adalah lagu yang mula-mula beliau nyanyikan ketika audition pertama bersama the maestro, Roslan Aziz. Persis (Michael Veerapan) yang dirakam untuk album Emosi antara trak favourite aku. Rakaman live version ini buat aku lebih enjoy untuk dengar berbanding rakaman studio. Dan menurut Sheila juga, ini adalah antara trak yang mula-mula membawa beliau ke dalam legasi muzik Indonesia.

Rakaman Tunggu Sekejap yang ada dalam cd dan tiada dalam kaset. Aku suka version Sheila sebab gabungan pop fusion dengan ending yang dramatik buat aku enjoy dengan trak ini. 2 killer ballad yang sangat haunting Selamanya (Chrisye) dan Gerimis Semalam (Mazlan Hamzah) juga antara trak special album ini. Selain trak Gemilang karya Johan Nawawi yang punya punch chorus yang mantap.

After all album Gemilang...Timeless ini akan sentiasa jadi one of my favourite production daripada Sheila. Thanks agai kepada Warner Music atas effort re-release the cd.

Album: Sheila Majid - Cinta Jangan Kau Pergi
Producer: Roslan Aziz
Year: 1996
Verdict: 5/5

Album yang di release untuk pasaran Indonesia ini antara yang aku tunggu. Sebab ada beberapa rakaman yang betul-betul aku tunggu. Antaranya all time favourite, versi asal Wanita (Mac Chew/Habsah Hassan) dengan arrangement berbeza daripda pasaran Malaysia. Selain Nada, Bahagia, Dia dan Kasih. Semua dengan arrangement yang lebih jazzy daripada pasaran Malaysia. And again i put put this as one of my all time favourite Sheila's cd!

Wednesday, September 15, 2010

MIX TAPE SEPTEMBER

Yuna - Decorate (2010)
Dari cover album sudah buat aku cukup teruja dengan debut penyanyi popular Dan Sebenarnya ini. Antara yang menarik dan perlu diberi perhatian lebih Gadis Semasa, Penakut, Decorate dan Random Awsome. dengarkan juga trak Super Something yang bagi aku impresif dari segi susunan muziknya. Sayang tak ada lagu Deeper Conversation.

Marcell - Peri Cintaku (2010)
A very fine ballad daripada penyanyi seberang yang sentiasa menjadi favourite aku ini. Seperti juga single sebelumnya Takkan Terganti, trak ini juga amat menangkap pendengaran kala pertama kali mendengar. Lirik lagu ini buat aku trfikir jugak adakah ia merujuk pada isu perkahwinan nya dengan pelakon Rima Melati antara baitnya "Aku untuk kamu, kamu untuk aku. Namun semua apa mungkin iman kita yang berbeda, tuhan memang satu kita yang tak sama". But apa pun it still a fine ballad yang best.

Mia Palencia - Sayang
Dah lama aku cari trak ni, finally dapat juga dengar. Lagu ini buat aku teringat trak dari Maman dalam sountrack Layar Lara. Soothing dan vibe vokal besar milik Mia beri justice yang baik untuk trak ini.

Radiohead - Kid A
OK Computer secara personal adalah album terbaik Radiohead. Namun bila start dengar balik Kid A, album ini bagai melekat dalam cd player. Antara yang paling kerap aku ulang dengar How To Dissapear Completely, Motion Picture Sountrack dan Everything In It's Right Place.

India.Arie - Testimony Vol.2 (Life and Politics)
Rasanya aku prefer Testimonial Vol. 1, namun siapa yang boleh mengatakan tidak kepada soulfull vocal milik india. Antara yang betul-betul menarik He Heals Me (yang sangat romantikal) Long Good Bye, The Cure dan Theraphy.

Sheila Majid
Since aku betul-betul kecewa dengan jualan tiket konsert 25 years beliau di dfp yang habis dalam masa 2 hari, bulan ini antara bulan yang paling banyak trak2 Sheila yang aku dengar antara yang paling kerap Embun, Kau, Jentayu, Cinta Jangan Kau Pergi, Rintihan Harimau, Di Himpit Keraguan dan Wanita. Hopefully akan ada konsert Sheila lagi buat masa terdekat ini even aku tau takkan ada.damn!