Tuesday, October 19, 2010

Adam Lambert Glamnation Tour 2010


Konsert Glamnation Tour Adam Lambert 2010
14/10/10
Stadium Putra Bukit Jalil.

---

Adam Lambert aku rasa cukup 'adil' bila buat semua yang ada dalam stadium menunggu sejam lebih dan konsert pun hanya sejam (sucks!)

Konsert malam itu dibuka oleh siapa pun aku tak pasti tapi daripada annoucement yang dibuat oleh mc malam tu macam cukup banyak award dia dah menang. Ok la not that bad he sang he dance lagu popular dekat radio yang aku pun tak sure sangat tajuknya tapi Jay Sean nyanyi (rasanya) dan kemudian masuk pulak Daniel Malaysian Idol 2 dengan lagu It's My Life (Bon Jovi) yang dihancurkan dengan sangat mudah. Ok dan selepas itu penonton dibiarkan menunggu lagi untuk Adam Lambert keluar dan sangat buat aku nak tertidur. Nasib baik Oreo, Aya dan Alin ada. Kalau tak memang awal-awal aku dah blah.

Apa yang betul-betul menarik perhatian adalah sekumpulan ahli pas yang buat demonstrasi dekat luar stadium menentang konsert Lambert kerana dia dilihat sebagai ikon gay, seumpulan lelaki gay yang terkinja-kinja menggesel-gesel dan ugrhhh sangat menjijikkan!

ok back to the concert, Lambert sekadar ok atas pentas. Communication skil total zero. He didnt say anything sampailah second last song itu pun sebab nak perkenalkan band mate yang ada. What i can recall is Lambert tak tinggal untuk sebar message sexualitynya dengan kaitkan dengan cinta. Plus penari-penari pondan atas pentas yang buat free tiger show tu pun buat aku jelak. Adoi apa ni? Overall AKU GAGAL untuk feel the vibe sebab bagi aku show Lambert malam itu sekadar showcase biasa atau mungkin lebih tepat jamming session with Lambert. Tak ada apa yang meninggalkan kesan. If i were the audience who paid for the concert aku akan redeem balik the ticket. seriously tak berbaloi. Lambert syok sendiri atas pentas penonton gila babi dekat bawah.

Anyway kepada promoter yang nak suck duit budak-budak yang bayar beratus ringgit for the concert pun pleaselah fikirkan elemen-elemen positif yang boleh masuk akal sebab dengan segala apa yang jadi malam tu semuanya serba tak kena. He didnt worth to perform here. Dan buat aku fikir kita ada banyak lagi talent yang hebat berbanding Lambert yanga sekadar oogah boogah itu. Thanks to Szujane (Sony Music) anyway for the invitation and that's all.


Set List

Voodoo
For your entertainment
Rabbit Hole
Ring Of Fire
Fever
DRUM/DANCE SEGMENT
Sleepwalker
WDYWFM
Soaken
Broken Open
Aftermath
Surefire
Strut
Music Again
If I Had You

Encore:
Mad World
20th Century Boy

Sunday, October 10, 2010

Yuna - Decorate

YUNA - DECORATE (2010)
Penerbit: Yuna Zarai
Juru Rakam: Jeffery Little / Nic Nac / Ully
Juru Adun: Roslan Aziz / Ethan Carlson / Huzai
Creative: Yuna Zarai / Zel Atif

Verdik: 4/5

Tak taulah berapa kali dah aku ulang dengar sebelum menulis review debut singer songwriter ini. Gadis Semasa yang jadi pembukaan Decorate aku sifatkan sebagai trak yang sangat fresh dan cool. Aku suka dengan vibe dan groove yang Yuna beri dalam melodi dan susunan lagu ini. Dan pastinya selamba vokal Yuna adalah beri lebih justifikasi dalam nyanyian beliau. I dig this track! These Street lebih deep terutama dalm penulisan Yuna antara bait lirik yang melekat dala fikiran aku "And even you left a long time ago i miss you so and it's hard to tell if you felt this way with someonelse" Ah bagi aku korus lagu ini terlalu jujur dan hanya Yuna saja yang mampu memberi nyawa begini dalam penyampaian melalui vokal selambanya.

Penakut is a killer man! Aku ulang dengar berkali-kali before move ke next track! This is the best track in the album! Again melodi, arrangement dan vokal Yuna jadi nyawa pada trak mellow ini. Seawal petikan piano sehingga korus yang sing-a-long "Ini tidak adil tidak adil baginya" semuanya PERFECT! Fireworks juga tidak kalah dengan eksperimental muzik Yuna. Tapi mungkin agak berat untuk radio. Random Awsome lebih chill dan aku sekali lagi enjoy dengan lirik selamba Yuna. Reebok Shoe, Chakered shirt, a friend of your cousin and all other simple words yang ada dalam trak ini betul-betul buat aku enjoy.

Decorate dan Super Something tampil nuansa lebih simple dan catchy. Both enjoyable to listen and remind. Korus dalam Decorate buat aku teringat melodi-melodi hebat Damien Rice tapi sayang kejap sangat lagu ni tak puas nak dengar. Turut dimuatkan dua trak yang kita sering dengar Rocket dan Cinta Sempurna dengan susunan baru. Dan jangan terlepas untuk dengar hidden track rakaman terbaru Dan Sebenarnya yang aku lebih enjoy berbanding rakaman asal . Sebab version hidden track ini sound lebih live dan raw.

Overall album ini aku sifatkan sebagai sebuah album dengan kualiti produksi yang paling baik tahun ini. Daripada kerja kreatif dalam penghasilan cover dan inlay album ke penciptaan lagu, susunan muzik, rakaman dan penulisan lirik, Yuna butikan bahawa dia buka sekadar Gadis Semasa! Yes she's might not the singer who can hit the high note that well but she's one of a kind yang bawa muzik kita jauh daripada apa yang ada. This is one of the best this year (decade) to date!

Sean Ghazi - Semalam

SEAN GHAZI - SEMALAM (2006)
Penerbit: Guy Noble / Peter Chong / Sean Ghazi
Juru Rakam: Phil Punch
Juru Adun: Peter Chong / Mixman Production
Design: Justin Goh / Paul Gadd
Verdik: 5/5

Ini antara album yang paling banyak menerima pencalonan dalam AIM 2007 lepas dan aku ambil masa 4 tahun jugalah untuk dengar full album ini and surprisingly skeptikal pada awalnya jadi kekaguman aku pada Sean. He's a serious about music! Album ini dibuka dengan trak ciptaan Sean sendiri bersama Izlin Ramli, Semalam yang punya mood classical pop dengan melodi dan susunan yang cukup dramatik. Ditambah dengan vokal jantan milik Sean buat aku melayang dengan trak ini. Kuimpikan Bintang (China Forbes/Thomas M. Lauderdale) lebih energi dengan groove dalam melodi ditambah pula dengan korus yang catchy. Trak ini buat aku
layan habis! Rambut Hitam Matanya Galak sekali lagi menyaksikan mood classical jazz yang mantap, aduh saat ini buat aku benar-benar berdosa sebab pandang sebelah mata dengan Sean before this! He's got a real tune in here.
I have Dreamed rakaman semula daripada muzikal The King & I juga menrik. Kalau aku tak tau Sean yang nyanyi memang aku akan ingat it's international singer. Hujan Di Tengahari yang jadi one of all time favourite P.Ramlee trak au turut ada. Melodi masih begitu, namun susunan string dan orkestra dalam trak ini betul-betul beri jiwa luar biasa dalam remake ini. Juah Jauh masih perlahan namun momentum muzik dan soul dalam susunan muzik buat aku tak henti terdetik perkataan wow dalam hati. This is one of the big emotion in this album. Dan deep mood dan vokal Sean beri justifikasi luar biasa dalam trak ini.

Punch Card is my number one favourite dalam album ini. Cheeky blend vocal Sean dan back-up vocal amat luar biasa! Especially whisper Sean sepanjang verse sehingga ke korus. What can i say again susunan dalam trak ini amatlah wow! Aku hanya mampu imajin how beautiful trak ini diperform di stage yang besar dengan koroegrafi hebat, oh man this going to be a memorable performance. i love this track so much!

Getara Jiwa sekadar biasa buat aku mungkin sebab dah terlalu ramai yang rakam semula trak ini begitu juga dengan Dengar Ini Cerita but Adibah Noor and Ida Nerina Voices makes this track much way fun to listen! Somewhere We Love sekali lagi jual muzikal classic jazz yang kental dan Sabar Menanti lebih menarik perhatian aku. Sedap dan sedap dan sedap. And this time around Ahmad Nawab takkan banyak cakap sebab trak ini disusun semula much way better than the original one.

Again aku rasa sangat berdosa sebab terlalu memandang rendah dengan usaha Sean Ghazi, sebab dengan penghasilan Semalam kualiti yang diberi Sean amat luar biasa. Dan ini adalah bukti bahawa he is serious dan tahu apa yang dia lakukan dalam muzik and that's count sebab effort yang diberikan betul-betul teruji dalam debut ini. To Sean yes i am still dont think you can do live very well but you Shouldn’t stop doing this!

Tuesday, October 5, 2010

Sheila Majid 25 Years on Top with MPO


Sheila Majid 25 Years on Top with MPO
Conductor: Kevin Field
Vocal: Sheila Majid

--

1st
Rizal Zulkapli, kau kejam sebab sanggup bid the ticket (haha..)
2nd
Thanks to Qarl, sebab jual tiket (siap diskaun lagi!)

OK aku start dengan how Sheila became obsession. Album kompilasi Gemilang yang diterbit tahun 1993 is the 1st cassette yang aku beli dan buat aku obses dengan Sheila. Dan selepas itu aku start cari album Legenda (1990) yang disifatkan sebagai the best remake to date. Ratu is the ultimate! After all it still Sheila best album. Dan tahun 1997 aku berazam yang satu hari nanti aku akan ke konsert Sheila. And luckily at the at the age of 25 years aku berjaya menonton konsert yang aku nak sangat tonton since i'm 12 y.o dan after 13 years tiket yang akan aku frame kan itu jadi hadiah terbaik hari jadi aku tahun ini. When Sheila celebrating her 25 years in the industry, i am celebrating my 25 y.o birthday! Woohoo..

Back to the concert, Malam tu aku lambat dan hanya dapat dengar trak Aduh Sayang dari luar sebelum dibenarkan masuk. Gemilang is one of the song yang punya susunan paling beautiful! Dan aku tak sangka Nada akan jadi pilihan Sheila jugak malam tu. The first half of the concert crowd agak statik, macam aku je yang enjoy! Maybe sebab Sheila banyak bawak trak-trak jarang keluar radio. The track macam Percayalah & Cobalah Bertahan hadir dengan susunan baru yang lebih orkestralik! Oh man, saat Jeritan Batinku didendang everyone was silence dan the performance is so memukau! I am amazed with the sound yang ada di DFP. PERFECT! Groove dalam Kau dan Embun (ya aku sangat tunggu trak ini) antara yang paling aku enjoy.

Ku Mohon yang didendang pada set kedua sekali lagi buat semua di dewan terdiam pukau dengan soul yang Sheila bawa dalam trak indah itu dan kuasa orkestra beri nyawa luar biasa pada trak ini. Dengarkanlah yang didendang terlebih dahulu daripada Ku Mohon and She forget the lyrics! dan dihandle dengan bijak di stage - disusuli Kerinduan. Sheila is a naturalist on stage. Tak perlu skrip yang proper dan dengan chicky serta spontan gayanya tak gagal buat semua yang hadir malam tu dengan senyuman.


Antara trak lain yang buat crowd mula menyanyi Pengemis Muda, Antara Anyir dan Jakarta, Warna serta sekali lagi groove dalam Manusia. Konsert malam diakhiri trak Legenda dan ditutup dengan Sinaran. Puas? Mungkin perlu lagi setengah jam. Sebab bila konsert habis aku rasa crowd perlu lagi atleast 2 lagu before diorang penat menari. But again this is the best moment of 2010 for us yang ada dalam dewan malam itu. Pagi sabtu aku bangun dengan harapan aku dapat pergi lagi malam ini. Ah, i am so happy. it's a wow moment for me man! Cuma next time Sheila please Rintihan Harimau satu! haha..