Saturday, November 27, 2010

Shout Award 2010

yay for Yuna!

Aku agak berkira-kira jugak untuk ke stadium last week, bukan apa lama sangat tak dapat duduk rehat di rumah plus majlis anugerah dekat Malaysia ni faham-fahamlah tahap keseronokkannya macam mana. But hati ni separuh rasa suruh pergi dengan ada daya sket ok aku ada kat sana. Syabas untuk team Shout Award sebab aku dah lama tak rasa enjoy nonton awrd show dekat Malaysia ni. To all the winner congrats it was amazing tengok budak-budak muda concur industri, freshing up the ambient, bagus tu.

there you go, future Mrs. Noh

To Yuna congrats menang dan aku suka. You are amazing. Tak tahulah tapi aku rasa industri dah cukup sedia untuk darling baru industri hiburan setelah legasi Siti Nurhaliza aku rasa Yuna orang paling tepat untuk jadi the next 10 years biggest thing to industry. Bagi aku Yuna penuh original, tersendiri dan kreatif. Dan atas faktor itu jugalah 15 tahun dulu kita semua terima Siti.

biutiful soul, Najwa!

Ok, pasal performance. First class, tak ada yang mengecewakan. Oh lupa, aku makin tak faham dengan Atilia. Apa yang dibuat atas stage dengan gen indie tu pun aku tak faham, makin hari makin pelik jadinya. Come on Atilia wake up open your eyes and your mind. Realize where u should be. That is totally not your stage! OMG!!. Kemunculan s***** Atilia atas stage tu buat aku rasa Najwa is much way better than her, This Najwa girl has a great future ahead in pur industry (so far) itu pun kalau dia tak gilakan ruang yang terlampau.

Overall again aku amat enjoy. Dengan apa pun lah battle Wakaka & Giler batthe,, Lawak pecah stadium Zizan dan Johan, Arabyrd muncul frst time dalam tv. Oh sempurna sesempurna kemenangan Yuna malam tersebut!

Wednesday, November 24, 2010

FINALIS AJL 25 - BILA NILAI KOMERSIAL MENDAHULUI NILAI ESTETIKA.

Ok je kalau diorang yang menang!

Nampaknya juri-juri professional kita sebulat hati mengangkat genre muzik indie ke pentas akhir bila dilihat hampir 80% dikuasai habis oleh band-band indie tempatan. Lapangan minda aku masih positif pada saat ini, terbuka menerima jika mereka benar-benar bagus, mengapa tidak?

Persoalan satu
Aku ulang dengar Kebahagiaan Dalam Perpisahan dan mencari di mana lebihnya Ku Ada Kamu berbanding aesthetic value dan rich melodius yang ada dalam Sejujur Hatimu. Jujur aku katakan, Ku Ada Kamu sekadar intrpretasi biasa terhadap kagu-lagu ballad tempatan yang ada dengan mengambil sedikit semangat gospel pop ala-ala Aubrey Suwito (rujuk Gemilang) dan IDENTITI muzik Azlan Abu Hassan. Aku mencari dimana letak tingginya originaliti Ku Ada Kamu berbanding Sejujur Hatimu yang aku sifatkan sebagai karya paling jujur penuh attitude Azlan dan Adibah yang bertindak sendiri sebagai penulis lirik.

Mencari Konklusi yang Ekstravagan!
Formula berulang Sam dalam Ekstrvaganza amat mengejutkan aku bila juri angkat lagu ini antara 14 terbaik. Ya, secara peribadi aku dan ramai tahu Bunkface pelapis yang amat baik. Namun formula 1+1=2 yang mereka guna pakai dalam Ekstravaganza, Situasi dan Revolusi mahupun trak-trak intrepretasi Green Day yang lain itu sememangnya kurang markah dari segi originaliti dan apa yang betul-betul kuat ada pada lagu ini adalah nilai komersial juara carta radio yang berlegar dikepala setiap kali diputar diudara. Dan konklusinya? Hujan pun sama diangkat dengan tanpa sebarang pengertian indah dan kosa kata yang mengagumkan.

Gelap gelita berPelita
Terus terang jika aku Loque (insan yang aku sangat hormati atas kreativiti beliau sepanjang bersama Butterfingers) Juara Lagu bukan landasan untuk aku ukur di mana letak tinggi karya sebenar. Makin terdesak mencari ruang mungkin. Ibarat memasukkan lagu Satu Malaysia dalam pertandingan nyanyian. Pelita bukan lagu yang tepat untukk dipertandingkan kerana lagu itu berada di kelas yang sedikit berbeza dan Loque sendiri harus tahu di mana status sebenar lagu ini.

Juri Jahat Berlari terlupa Susun Silang Kata
Aku menjadi semakin tak faham bila salah seorang juri yang dulu pernah heboh mencari sesuatu yang yang fresh katanya, mampu mengetepikan karya sehebat Susun Silang Kata. Oh! man lagu semacam Jahat tu 10 tahun lepas pun Edry pernah bikin. Ok tak mengapa kita letak Jahat as a filler untuk bagi color dalam AJL. Juri, saya maafkan kamu sebab mungkin jauh sangat adrenalin kamu gerak Berlari sehingga terlupa Silang Kata yang harus disusun bijak.

Noktahnya?
The judges are spoken! dan lagu-lagu mesra radio diangkat ke Pentas final. When indie goes commercial they concur us all and i wonder is there another aestethic value that count in this stage? Lu pk lah sendiri. Good luck to all! Dan aku restukan sesiapa sahaja yang menang sekalipun Edry diangkat sebagai Juara. Jikalah!


SENARAI FINALIS (Yang sangat bertuah)

Sofea Jane
Black / Shah Kamikaze & Iswandy / Farril

Pelita
A.P.I / Loque / Loque

Cinta Sempurna
Yuna / Yuna / Yuna

Tolong Ingatkan Aku
Ana Rafali / Ana Rafali / Ana Rafali

Ku Ada Kamu
Adira / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim

Hanyut
Faizal Tahir / Audi Mok / Faizal Tahir

Jahat
Stacy / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim

Kebahagian Dalam Perpisahan
Shahir / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim

Mencari Konklusi
Hujan / Noh Hujan / Noh Hujan

Selamat Malam
Faizal Tahir / Audi Mok / Faizal Tahir

Drama King
Meet Uncle Hussain & Black / Taja / Tun Teja

Extravaganza
Bunkface / Sam Bunkface/ Bunkface

Noktah Cinta
Hafiz / Ajai/ Shah Qalam

Berlari
Tomok / Audi Mok & Shahzee Ishak / Tomok

Saturday, November 13, 2010

Sabhi Saddi - Nadiku @ Muzik Muzik 2010



Aku mungkin orang paling kecewa bila Cheryl n Faizal umum Kebahagiaan Dalam Kebahagian top 12 dan Nadiku tersungkur! Maybe Shahir boleh naikkan rating AJL next year. Begitulah adatnya.

Saturday, November 6, 2010

Separuh Akhir AJL 25

"i'm sure it's gonna be mine again!"

--

Inilah Cinta
Akim / Akim / Akim

Sejujur Hatimu
Adibah Noor / Azlan Abu Hassan

Sofea Jane
Black / Shah Kamikaze & Iswandy / Farril

Kau Harus Ada
Hujan / Noh Hujan / Noh Hujan

Adrenalin
Faizal Tahir / Audi Mok / Faizal Tahir

Tika Masanya
Mirwana & Hujan / Akmal Mirwana / Akmal Mirwana & Noh Hujan

Gerak Hati
Azlan & The Typwriter / Lake & Light / Lake & Light

Pelita
A.P.I / Loque / Loque

Cinta Sempurna
Yuna / Yuna / Yuna

Nadiku
Sabhi Saddi / Omar K / Zel Firdhaus

Tolong Ingatkan Aku
Ana Rafali / Ana Rafali / Ana Rafali

Kau Ada Kamu
Adira / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim

Manifestasi Cinta
Fiq & Mirwana / Kunci Demak / Kunci Demak & Akmal Mirwana

Hanyut
Faizal Tahir / Audi Mok / Faizal Tahir

Jahat
Stacy / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim

Cinta
Mohd / Isawandy / Iswandy

Kebahagian Dalam Perpisahan
Shahir / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim

Mencari Konklusi
Hujan / Noh Hujan / Noh Hujan

Selamat Malam
Faizal Tahir / Audi Mok / Faizal Tahir

Drama King
Meet Uncle Hussain & Black / Taja / Tun Teja

Hujan Bunga Di Kuala Lumpur
Ana Rafali / Ana Rafali / Ana Rafali

Extravaganza
Bunkface / Sam Bunkface/ Bunkface

Oh Juwita
Nubhan / 6ixth Sense/ 6ixth Sense

Menggegar Dunia
Adam & Stacy / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim

Susun Silang Kata
Aizat / Aizat & Anas / Aizat & Anas

Cinta Kosmik
The Fabulous Cat / Alibi Hustler / Alibi Hustler

Realiti Dewi
Alyah / Omar K/ Zel Firdhaus

Noktah Cinta
Hafiz / Ajai/ Shah Qalam

Berlari
Tomok / Audi Mok & Shahzee Ishak / Tomok

Bersamamu
Joe Flizzow / Jihan Ishak, Joeniar Arief, Koko & Syaheed / Koko & Syaheed

--

The game is on! Frankly, dah tak ada apa yang menarik tentang AJL ni but since this is another only padang untuk orang macam aku bermain tentang muzik, it's kinda interesting untuk aku ketawa tengok artis-artis baru nak up became so anxious + excited about this game. Because terang lagi bersuluh kalau bukan Aizat the trophy going to be back home to Audi & FT. Yang lain boleh balik belajar dulu. Gud Luck All!

HM: Italic one must be perfect for the final and that just it!
*sumber senarai Murai

andien, moving on



From Andien new album, Kirana. Aku ulang dengar this track over and over again. Dah lama tak layan tune motown begini. remind aku pada track Respect - Aretha Franklin. And the best thing dalam Kirana Andie ada record trak hebat Krakatau legendary jazz band dari Indonesia menerusi trak Gemilang. It's a full soul jazz fuzzy groove atau apa saja yang membolehkan anda katakan jazz.