Friday, December 10, 2010

BEST OF THE DECADE: ARTIS REALITI TERBAIK

FAIZAL TAHIR
One In A Million

Need to say more? 2 album Aku.Muzik.Kamu dan Adrenalin dan keduanya bolot best album AIM, Karisma dan identiti muzik beliau makin sebati dengan masyarakat Malaysia. Malah keberanian buka baju depan public, dituduh berlagak dan poyo, bukti he's a real rock star! Faizal Tahir bukan calang-calang produk realiti tv bukan juga mee segera.Pernah bikin 2 showcase full house di Hard Rock Cafe Penang dan KL, dear FT We`re ready for your real concert!

JACLYN VICTOR
Malaysian Idol

Fuhhh... She's might beat Siti dulu tapi aura Siti kuat sangat. Namun bukan alasan untuk letakkan Jac sebagai penyanyi kelas satu Malaysia. 3 album penuh Gemilang, Inilah Jac dan Jac III mengukuhkan namanya di persada seni tempatan! She dont need that mic!

AIZAT AMDAN
Akademi Fantasia

Kalau ada yang betul-betul baru kenal dan kagum dengan Aizat melihat bagaimana dia di AF antara surprise paling hebat aku rasa. Transisi bukan saja pada fizikal malah kualiti dalam kerja yang dilakukan buat aku betul-betul kagum dengan Aizat. Keep it up a good work. Aizat bukti benar yang rakyat Malaysia dah salah pilih juara dulu!

KAER AZAMI
Akademi Fantasia

Ada beberapa faktor utama kenapa Kaer dalam list top 5 aku. Pertama pasti vokal! Kaer beri soul luar biasa dalam penyampaian beliau. Ketika pertama kali menyanyi di AF aku dia pasti ada sesuatu yang luar biasa. Dan hasil daripada itu debut Menjelma dipasaran pada 2007 diikuti Unique album repackage Menjelma. Muzik adikarya Azlan Abu Hassan yang melatari keseluruhan single utama meletakkan Kaer sebagai seorang lagi crooner tempatan setelah legasi Anuar Zain.


DINA
Malaysian Idol

Dimana pun Dina perform sebesar-besar majlis anugerah sehingga sekecil-kecil show prom night Dina tak pernah gagal buat orang bersorak dan bertepuk kagum dengan abiliti beliau. Walau sekadar hanya satu album, Cinta Datang Lagi Dina aku letakkan pada kelas yang tersendiri. Namun kerana ruang yang tidak menyebelahinya kita sekarang hanya boleh dengar Dina bercakap di radio. sayang!

NIKKI
Malaysian Idol

Terus terang she never grip my soul pun sepanjang di Idol. Namun hasil kerja keras Audi, Vernon dan Ning, Nikki hadir luar biasa dalam debut Maharani yang melambungkan namanya melalui trak Caramu. Dan eksperimentasi berjaya dalam Hawa buat aku letakkan Nikki sebagai penyanyi kelahiran realiti tv yang boleh kita banggakan.

FARHAN
Akademi Fantasia

Farhan antara personal favourite aku. Tak banyak talent begini di Malaysia yang tahu muzik yang ingin mereka bawa, terutama dalam legasi jazz. Dengan dua pencalonan AIM bagi artis baru terbaik dan vokal wanita terbaik melalui kompilasi live AF she prove that she got something to sell. To Farhan lagi cepat keluar album lagi baik rasanya. Bukan apa takut orang lupa.

STACY
Akademi Fantasia

She sing she dance beautifully! even ada lagu-lagu dia yang aku memang tak boleh terima especially Jahat. Kreadibiliti Stacy sebagai penghibur pentas aku tidak nafikan. Teringin nak dengar single ballad stacy.

AMYLEA
Akademi Fantasia/One In A Million

Apa yang bagus tentang Amylea adalah visi muziknya. Dia tahu dan faham muzik setiap kali keluar pentas terutama semasa di OIAM she never failed to impress me. but apa yang kurang pada Amylea adalah vibe mungkin sedikit charm dan sweet. Sebab after all kita semua suka pada benda yang nampak cantik keseluruhan.

BOB
Akademi Fantasia

Vokal adalah kuasa Bob sepertimana Dina, Bob tak pernah buat kita semua tak suka dengan nyanyiannya. Penyanyi macam Bob ni bila dia di atas pentas kita dah lupakan segala hal package cantik segala. He's the master on stage hanya dengan membuka mulutnya.


2 comments:

  1. yeah. aku sgt stuju dgn snarai artis2 realiti ko ni. especially FT, aizat & nikki. dorg mmg bukti yg dorg bukan semata2 bintang realiti yg kemilaunya cuma sementara.


    p/s: nasib baik ko tak letak Mawi dlm list ni! hahahha!

    ReplyDelete
  2. haha.. yelah mawi dah tak igt pn dia tu haha..

    ReplyDelete