Saturday, July 30, 2011

Mix Tape August: Vibe Ramadan

Ia jadi lagi bulan paling aku nanti. The ambient just so different! Dan nikmati melodi ramadan yang menarik jadi antara alasan yang baik! Ramadhan Datang dari Tompi dan Harapan Ramadhan - Man Bai ini akan selalu jadi big air-play buat aku!



Sunday, July 24, 2011

KAER - A NEW CHAPTER (2011)

Penerbit: Kaer / Azlan Abu Hassan / Lauren Aswin / Audi Mok
Kreatif: Yam Mursit / Roy Macam / Edline
Jururakam: Azlan / Lawrence Aswin / Audi Mok
Verdik: 2/5

Debut Menjelma (2007) buat Kaer jadi antara solois yang dikagumi. A New Chapter masih pada haluan yang sama dengan kematangan muzik yang lebih cuma ada kurang magisnya! Album ini dibuka baik dengan tiupan flute Mohar dalam trak Kamu (Teguh). Muzikal nya ini saya sifatkan a piece of pop dengan nuance r&b yang baik, masih boleh diulang dengar! Rendisi vokal Kaer masih pada signatur yang biasa kita dengar.

Apa Adanya (Tengku Shafick) merupakan makanan Kaer. Ballad begini kedengaran cukup menawan dengan blend vokal Kaer buat ia jadi sempurna especially seawal verse pada trak ini. Cinta Tak Ternoda (Tengku Shafick) is my favourite track! Lagu ini buat aku ulang dengar berkali-kali sebelum ke trak lainnya. Vibe dan groove pada melodi Tengku Shafick dan susunan Lawrence Aswin cukup memikat terutama bahagian korusnya yang amat sing-a-long! Trak begini buat aku fikir Kaer semakin matang dalam pemilihan lagu pada keseluruhan album ini!

Masih Mencintaimu (Tengku Shafick) kembali ballad. And this time ballad-nya terlalu Marcell, terlalu indo-pop jadi aku skip ke next trak sebab tak ada apa yang terlalu istimewa tentang ballad ini. Atas Nama Cinta (Yovie Widianto) masih ballad yang mana kali ini terlalu kuat sound Afgan! Dan bagi aku bila back to back ada trak yang pernah aku dengar before ini yang dah menjadi signatur penyanyi lain, Intepretasi Kaer pada trak begini buat aku fikir tiada apa yang istimewanya plus ia makin bunuh identiti Kaer. Originaliti adalah hal yang aku maksudkan di sini dan aku tak berapa happy dengan dua trak ini yang terlalu kuat pengaruh Indonesianya.

Bisikan (Audi Mok/Nurfatimah) kembali rancak dengan mood dance yang sekadar bersifat fill in untuk lengkapkan album ini begitu juga dengan Pacar Rahasia (Bemby Noor) yang buat aku kurang sense of attraction. Orang tak iktiraf trak begini biar di department marhean / komersil atau majlis ulung anugerah. Fizikalnya ia jadi trak yang buat orang dengar dan lupa!

Trak Berakhir Disini (Azlan Abu Hassan/Sulu Sarawak) buat aku layan akan susunan string Eddie Marzuki yang aku sifatkan cukup power! Asas melodinya masih seperti apa yang biasa kita dengar sebelum ini namun kuasa susunan muzik dan string lagu ini amat baik sekali! Album ini ditutup dengan dengan Kamu Summer Night Version ft. Yuyun yang kali ini disusun oleh Lawrence Aswin yang dibuka cukup menarik dengan improvise vokal Yuyun!

Total album ini bagi aku kurang elemen surprise dan magis yang aku harapkan selepas bertahun-tahun menanti. Journey Kaer ke Indonesia buat aku teringat akan album ketiga Anuar Zain dan album Cinta Kita - Sheila Majid yang turut dibikin di sana. Kedua-duanya merupakan album paling kurang menarik minat perhatian aku dan hal ini terjadi pada album Kaer ini. So bila sudah 3 penyanyi hebat tempatan yang mengendong karya Indonesia dan gagal membawa magis dan surprise yang diharapkan buat aku fikir ia bukan jalan terbaik sama ada untuk membina nama di sana atau at least mendapat hit trak untuk pasaran di sana (kecuali Sheila Majid). Dan dalam hal ini aku menyanjung tinggi Dayang yang sentiasa berani tampil dengan penerbit dan komposer baru tempatan dalam setiap albumnya!

Friday, July 15, 2011

NING - DEWA (2011)

NING - DEWA (2011)
Penerbit: Audi Mok
Juru Rakam: Audi Mok@ Fuse
Kreatif: Sharon Wong / Aida Khalid
Fotografi: Bustamam Mokhtar
Verdik: 3.5/5

Aku tak ambil masa yang lama sangat untuk hadam pendengaran dalam Dewa. Basically secara dasarnya album ini seperti apa aku boleh expect more or less it's sounds a lighter version of Nikki - Hawa. Album ini dibuka dengan trak Raksasa (Audi Mok/Pam Yuen/Ad Samad). It is a very good opening! Sound dance dengan groove yang amat tipikal Audi. Aku suka akan penulisan Ad Samad dalam lagu ini. Pengisiannya amat besar dan buat trak yang dasarnya biasa ini jadi sangat menarik. Antara bait yang paling kuat "Awas langkahmu, jangan terpijak orang berjiwa kecil".

Trak Sampai dan Bila (Audi Mok/Nurfatimah) basically adalah dua trak yang sama dengan judul dan susunan yang sedikit berbeza. Powerfull vokal Ning jadi taruhan yang diblend baik dengan kuasa melodi Audi. Dan again kedua-dua trak ini hebat kerana penulisan Nur Fatimah pula kali ini. "Sampai Bila Harus Kusabar, Sampai Bila harus kudengar perbalahan dua jiwa" Wow.. This Fatimah girl really got a right words for this powerfull ballad. Mama Papa (Audi Mok/Ad Samad) punya mood dance yang sama seperti trak Raksasa tadi. It's a revolution sebab masa awal-awal trak ini keluar radio dulu aku tak expect pun Ning yang nyanyi trak begini. Nyanyian Ning lebih baik kali ini buat hampir keseluruhan trak di dalam album ini.

Melodi dalam trak Pencarian (Audi Mok/Nurfatimah) agak boring. Mellow yang buat aku skip to the next track. Propaganda (Audi Mok/Ning) pun agak boring. Buat aku teringat trak Bukan Sebarangan dalam album Erti Pertemuan.

Alhamdulillah
(Audi Mok/Nurfatimah) jadi titik uji kepada album ini. Again Nurfatimah is the reason why trak ini sangat besar buat aku. Belum ada lagi lagu pop tempatan yang berani menggunakan perkataan Alhamdulillah dalam lagu-lagu mereka. Sekalipun mesej ketuhanan dalam Ku Mohon milik Sheila Majid! Aku ulang dengar lagu ini berulang kali sebelum ke trak seterusnya. Seawal bait "Indah Terbuka sepasang mata pantas melihat" Nurfatimah bagi aku amat humanis! Ilham dalam lirik-lirik yang dibikin buat aku fikir she's got a potential to be the next Habsah Hassan. Dan rendition vokal Ning dalam trak ini aku sifatkan sebagai yang terbaik! Album ini ditutup dengan Aku Bukan Dewa (Pam Yuen/Ad Samad) yang menjadi penutup yang baik buat album ini. Melodi dan susunan dalam trak ini cukup menawan.

Secara total album ini pengisiannya amat kuat dari segi penulisan. Aku salute setiap trak diisi dengan penulisan yang amat-amat baik. Cuma dari segi melodi aku tak rasa ini yang terbaik dari Audi dan Ning jika benar ia dibikin dalam masa 7 tahun! Hasil begini bagi Audi 3 bulan pun bukan mustahil untuk dia lakukan! Dari segi effort aku rasa Erti Pertemuan punya scale pop yang lebih besar dari segi pengisian melodi, susunan, lirik dan penyampain penuh soul Ning. Dan Dewa aku lihat sebagai another side of Ning dari segi penyampaian sebab aku betul-betul suka akan kejelasan vokal Ning dalam album ini. Sebuah album yang aku sifatkan sebagai album yang penuh spiritual dan humanisme daripada Ning. Kudos!

Friday, July 1, 2011

HUNNY MADU - PULAU JANJI

Produser: hunny Madu / Rafikoncept / Bo Iqram / Hazri Shihabudin / Selvam Ganna / Lah Ahmad
Jururakam /Juruadun: Rafikoncept
Verdik: 3/5


muzik yang didukung Hunny Madu mungkin bukan sesuatu yang familiar dengan pendengaran tenpatan. Mungkin juga aku boleh katakan she's the first yang bawa konsep hip-hop / soul / pop dalam masa yang sama. Ok kita bayangkan Mizz Nina lebih pada hip-hop dan r&b ala-ala Missy Elliot. Hunny Madu pula lebih kepada muzik yang dijuan penyanyi seperti Jill Scott, Erykah Badu, Bilal dan Angie Stone. Nasihat saya buat yang eager dengan debut Hunny Madu ini dengar dulu penyanyi-penyanyi yang aku sebutkan tadi supaya lebih mudah faham akan muzik yang dibawa hunny.

Ok back to the debut Pulau Janji! Album ini dibuka dengan pengenalan siapa Hunny melalui trak 3 Perkara (Noc-Out / Hani) Hathim). Kental melodi hip-hop dalam trak ini dan aku cuma kurang cara Hunny menulis lirik mungkin terlalu direct dan tidak begitu menarik rhymenya. Bayangkanlah (Hani Hatim) ada sound Reshmonu sikit nak kata jazz tak jugak but its sounds like one-lah. Same goes dengan Out There (Rafikoncept / Hani Hatim) aku belum betul-betul rasa soul Hunny. Hey R (Hani Hatim) ft. Najwa. At this moment aku dah boleh relate maybe sebab melodi lagu ini lebih catchy dan nyawa pada vokal Najwa beri justifikasi yang amat baik buat trak ini. Cuma korus Hey R Hey R tu agak tak boleh terima.

Ting Ting (Hani Hatim / Bo Iqram) buat teringat trak future dance dalam Mysticam - Camelia. It is a very good track. Soundnya sangat international dan aku enjoy lebih berbanding 4 trak terawal. Trak ini mudah namun punya vibe dan groove yang amat baik! Dari Masa Hadapan (Hani Hatim) kembali boring buat aku cepat-cepat skip ke trak Shake (Hani Hatim) yang kembali groove and bouncy dengan chorus yang amat catchy!

Kisah Kita (Hani Hatim) yang menampilkan duet Anuar Zain antara trak yang aku nanti. Starr dengan petika piano dan bahagian pertama disudahkan Hunny dengan tersendiri. She prove that we dont need a really soft voices to sing ballad perfectly. Aku suka cara Hunny menyampaikan lagu ini! At this stage kita dapat dengar another side of Hunny. She deliver it well! Dan no doubt, Anuar Zain will never go wrong with any kind of song! Ttrak begini memang material Anuar dan again apa yang buat ia different adalah blend vokal Hunny dan Anuar amat menarik. It sounds quirky but after all you get a very nice blend! Ini nyawa album ini dan Hunny should push this track lebih sikit buat stesen radio.

Pulau (Rafikoncept / Hani Hatim) kembali groove dengan sound r&b yang baik dan ditutup dengan Luxe Life (Hani Hatim) yang sound nya locally agak Mizz Nina. Overall aku agak kagum dengan Hunny sebab sangat berani keluarkan album begini pada saat radio masih mengagungkan lagu seperti Alyah, Salma dan Shiha. Tapi agak bahaya dan risiko buat Hunny sebab masyarakat kita tidak dibesarkan dengan Angie Stone atau Jill Scott jadinya album begini agak eksperimental buat pendengaran tempatan. Namun personally aku kagum dengan usaha Hunny dan apa yang kita sebagai pendengar harus lakukan adalah buy the album! if tak this might be the first and the last.