Sunday, August 14, 2011

Ruth Sahanaya - Kaulah Segalanya (1992)

Penerbit: Ruth Sahanaya & JACEY Production
Susunan Muzik: J.A.C.E.Y, Tito Soemarsono
Verdik: 5/5

FINALLY album ini berjaya aku download (ya secara haram) penuh beberapa minggu lepas. Tanyalah siapa pun yang membesar di era 90-an Kaulah Segalanya begitu kuat mempengaruhi muzik tempatan.Dan aku masih ingat obsesi kakak aku ketika lagu ini meledak Makaysia sampai sanggup kumpul duit beli vhs karaoke yang ada trak ini. Dan membelek kembali album paling berpengaruh dalam karier Dayang Nurfaizah yang turut meletakkan Kaulah Segalanya sebagai album pilihannya sepanjang zaman.

Album ini mendapat sentuhan 5 produser ulung dalam industri muzik Indonesia yang menggelarkan diri mereka JACEY iaitu mewakili James F.Sundah / Aminoto Kosin / Candra Darusman / Erwin GUtawa / Yos Pattipeolohy. Dan nama-nama ini masih lagi besar pengaruhnya sehingga kini baik di Indonesia mahu sekalipun Malaysia. Dan nama lain yang berpengaruh sehingga kini seperti Youvie Widianto dan Andre Hehanusa turut menyumbang buat masterpiece milik Ruth ini.

Album ini bukanlah debut Ruth Sahanaya selaiknya merupakan album ketiga dalam sejarah karier beliau. Album yang dibuka dengan trak killer sepanjang zaman Kaulah Segalanya yang dicipta oleh Tito Soemarsono ini begitu hebat kualiti popnya. Dengan bekal melodi yang kuat beriring susunan simple dan korus yang baik merupakan formula terbaik bikin trak ini jadi anthem Ruth. Goyang Suka-Suka (Erwin Gutawa/Lulu Gutawa) fast trak dengan nuansa sound-sound festival yang bikin sesiapa dengar turut bergoyang. I think you can tell through the title it self.

Pergilah (Toni P.Sianipar/Brian Beate) buat aku teringat Tua Sebelum Waktunya milik Sheila Majid. Groove begini sentiasa mudah untuk pendengaran aku. Dengan susunan synth dan keyboard Aminoto Kosin bikin ia jadi trak yang aku ulang dengar. Bagaimana (Aminoto Kosin/Lulu Gutawa) kembali mellow dengan mood rnb yang amat baik. Aku sukakan petikan gitar yang ada di antara melodi dan nyanyian Ruth yang menyatu baik. Lagu ini baik kerana punya korus yang benar-benar memikat.

Apalagi (Eddy Harris/Lulu Gutawa) dibuka dengan vokal lunak Ruth disulam petikan keyboard. Sekali lagi nuansa pop rnb ala Roberta Flack melatari trak ini. Bahagian tengah dan korus lagu ini amat menarik dan punch trak ini dirasai di bahagian "Apa lagi yang harus kumengerti, Alagi yang akan ku hadapi" Begitu terasa sekali nyawa pada vokal Ruth yang disampaikan dengan penuh jiwa.

Merenda Kasih (Yovie Widiyanto) is my all time favourite track! Ah aku ulang dengar lagu ini berkali-kali and this track actually the reason why i am working to download this whole album! Trak ini buat aku fikir Yovie memang master of good ballad track! Verse yang baik dan killer chorus yang mampu bikin sesiapa saja melayang dengan trak ini. Puitis lirik ciptaan Youvie ini sendiri menjadi alasan akan kekuatan trak ini. This is a masterpiece!

Cinta Pasti (Andre Hehanusa) hadir dalam mood blues dan rnb yang hebat! Masa-Masa Inda (Erwin Gutawa) kembali rancak namun masih kental mood rnb-nya. Album ini ditutup dengan trak Satu Cinta (Candra Darusman, James F. Sundah) yang kembali mellow dan blues di tengahnya dengan pengaruh jazz yang minimal. Aku dapat bayangkan lagu ini pasti akan menjadi menarik jika dibawa dengan live band dengan susunan yang lebih jazzy! Trak ini menjadi penutup yang amat baik buat album ini.

Secara total album ini aku fikir banyak sekali menajadi nadi kepada lambakan banyak album pop rnb yang berada di pasaran sehingga kini. Ia diterbit dengan baik sekali. Melodi yang kuat dengan susunan muzik dan lirik yang baik bikin ia jadi kahazanh pop yang amat baik buat koleksi nusantara ini. Dan ia mengingatkan aku betapa Ruth dan Sheila Majid mendukung kekuatan yang sama iaitu shaping the pop music industry!

2 comments: