Thursday, November 1, 2012

BUDI - 1 HARI YANG CERAH



BUDI – 1 HARI YANG CERAH
verdik: 4/5

Dah lama rasanya aku tak review album Indonesia sama ada sebab tak ada masa atau sebenarnya muzik Indonesia turut sama stagnant macam album Malaysia. Dan nak dijadikan cerita saat aku berjalan-jalan di you tube mencari lagu-lagu dari band-band atau solois Indonesia yang mungkin akan aku suka aku bertemu dengan si Budi ini. Sebelum menemukan si Budi ni aku jumpa jugaklah beberapa yang hebat seperti Tulus, Matthew Sayers yang wow betul bakat  (vokal) mereka. This two soloist boleh dah nak jadi pelapis Glen Fredly dengan Marcell sebab muzik yang dibawa dalam genre sama itu buat mereka dilihat anta yang paling potential. Namun berbeza dengan Budi, jalinan muzik pop “Sheila On 7” yang dibawa mengingatkan aku pada the early years of Sheila On 7. Malah vokal Budi sendiri seakan Duta.

Debut ini dibuka dengan trak 1 Hari Yang Cerah. Lagu-lagu yang aku sifatkan sebagai lagu ‘pagi’ (sebab sesuai sangat untuk memulakan hari) ini hadir cukup chill, santai habis. Catchy chorus, boleh buat kita macam senyum-senyum sikit (tak ke Sheila on 7 tu). Trak kedua 123456 meneruskan momentum album pop ini. Bagi aku kebijaksanaan Budi adalah pada penceritaannya yang bertepatan dengan melodi yang dialun / susun. Cerita tentang anak remaja yang nak try2 ngorat awek dengan melodi ala-ala Jason Mraz ditambah rap yang catchy / comel.

Menjadi Lelaki the only mellow dalam debut ini. And again melodi Budi buat aku senang sekali dengan lirik humanis tentang dirinya, tentang bagaimana sepatutnya lelaki dalam perhubungan. Bait “Menjadi lelaki harus kuat dan berani menahan tangis dan rasa sesak ditinggalkan” buat aku ulang dengar lagu ini berkali-kali. Monolog di tengah lagu seperti mendengar album soundtrack 30 Hari mencari Cinta ataupun trak-trak hebat Potret dalam album Positif. This is a truly killer track !

Peace, Love & Thank You juga lagu pop ‘pagi’ yang sangat cool. Sekali lagi lirik Budi begitu manusia sekali! Susunan muziknya dengan penggunaan instrument yang cukup menyeluruh buat trak ini kedengaran cukup rich. Suka Semua juga hadir dalam melodi yang bagus meneruskan continuity melody trak sebelumnya. Asmara Nusantara hadir dalam mood folk, ibarat love anthem percintaan dua anak Indonesia.    

Do Re Mi – one of my favorite track in this album. Sepertimana aku enjoy 123456 sebegitu juga dengan lagu ini. Trak begini bagi aku mudah meresap terus ke pendengaran yang mendengar dan inilah kekuatan sebenar Budi dalam kebanyakan traknya dan dengan penyampaiannya yang begitu bersahaja buat semuanya kedengaran begitu natural. Album ini ditutup dengan Selayang Pandang Pelepas Rindu yang sedikit buat aku terkejut! Melodi (tradisi) dangdut dengan mood yang cukup fun bikin aku enjoy habis. This is the one kind of song yang boleh buat orang suka dengan muzik nusantara bagi aku. It’s a kind of Yank – Wali Band but in a very very good version, kerana Budi bawa muzik begini ke tahap yang lebih masuk akal, tidak menjengkelkan (seperti Wali Band) malah moodnya pasti saja buat kita mahu menari sama dibuai melodinya.

Aku looking forward dengan bakat Indonesia yang satu ini sebab setelah sekian lama aku tak puas dengan muzik Indonesia, Budi kembali dengan karya yang aku sifatkan sebagai cukup fun dan humanis!

Monday, October 8, 2012

YANG MACAM INI DIANGKAT SEBAGAI TOP 5 VOKAL DUO / BERKUMPULAN TERBAIK



AIM19 betul-betul dah kronik. Aku dalam mencari alasan kenapa Adira dan Hafiz menerusi trak Ombak Rindu tak dapat nominasi, aku pun cubalah youtube boyband sakit ini dan dengan suara mesin all the way sampai lagu habis diangkat juri-juri bijaksana AIM19 sebagai calon akhir vokal duo berkumpulan terbaik. Are you for real? Nak jadi apa ni

KESILAPAN TERBESAR ANUGERAH INDUSTRI MUZIK KE-19 (AIM)

 Nampaknya Kak Ani kita dah boleh fikir speech dan baju untuk malam AIM tu nanti..

Anugerah Industri Muzik datang lagi dan lima calon akhir diumum dan tahun ini  perasaan aku tidaklah segembira tahun lepas bila melihat banyak nama (sebut karya) yang aku jangkakan bakal mendominasi gugur sebelum bertanding. Memudahkan cerita aku ada beberapa album, lagu dan pemuzik yang aku ingin lihat mereka sukses di AIM19 kali ini namun tidak ada satu karya pun dari mereka tersangkut. Aku ulang TIDAK ADA SATU KARYA PUN!

Sebelum aku sambung terlarut dalam emosi menulis tentang AIM19 ini lihat dulu senarai pemuzik dan karya mereka yang aku harapkan mendapat perhatian ketua juri, Adnan Abu Hassan namun tidak.

Shahir – Pendam (Vokal Lelaki Terbaik / Lagu Pop Terbaik)
Najwa Latif – Kosong (Lagu Pop Terbaik)
Diandra Arjunaidi – Angkasa, Happy (Artis Baru Terbaik / Lagu Pop Terbaik / Lagu Inggeris Terbaik / Rakaman Album Terbaik)
Guba – You’re So Fine (Artis Baru Terbaik / Vokal Duo Berkumpulan Terbaik / Lagu Inggeris Tempatan Terbaik)
Jimmy Palikat – Anak Kampung (Artis Baru Terbaik / Lagu Pop Terbaik)
Amir Jahari (Artis Baru Terbaik)

Senarai di atas antara penggerak baru dunia muzik pop kita yang patutnya kita sokong, kita angkat agar bakat-yang tulen original begini boleh sama cari makan dalam bidang muzik Malaysia yang tak sebesar mana ni. Tapi begitulah AIM, saat dah berjaya buat aku senyum sikit melihat calon-calon last year. Tahun ni jadi tahun yang full of entah apa-apa. Kenapa aku cakap macam ni? 

1. Siapa itu Keroz Nazri? Dan setelah aku mendengar lagu yang buat nama dia dapat nominasi pun aku bercakap sendiri - kualiti yang ada pada budak ni tidaklah sehebat kualiti yang ada pada Guba, Diandra dan Amir Jahari. Just another pop singer je kot.

2. Aku terkejut besar bila nampak nama Ramlah Ram dan SleeQ tercalon buat kategori Vokal Duo Berkumpulan Terbaik. Nak kata harmoni tidak, nak kata sedap apakan pulak. Kolaborasi Jimmy Palikat dan One Nation Emcee bagi aku lebih menjadi, vibe-nya hebat, justifikasi yang diberi juga tepat.

3. Last year aku terkejut bila nama Awi Rafael tidak tersenarai langsung. Dan aku merisik dengan PR Warner Music kata mereka kerana kerakyatan Awi. Tapi tahun ini kita nampak nama SleeQ. What kind of game all this judges try to play here? - Atleast album Awi dulu dibikin 100% produksinya di Malaysia.

4. Lagu Idola (Lan) dicalonkan dalam kategori Lagu Rock Terbaik. Sure ke lagu tu rock? Aku rasa lebih tepat kalau trak tersebut buat kategori Lagu Pop. Oh mungkin aku lupa Lan adalah Rock Star takkanlah nak letak under pop category kan.. (boleh pegi mampos)

5. Saniboey pernah twit dan aku pun pernah cakap benda yang sama - Kosing dendangan Najwa Latif is one of the best pop song in the radio lately. Tapi naskah budak yang tinggi potential nya ini dibiar macam tu saja


DAN KESILAPAN TERBESAR AIM19 KALI INI ADALAH DENGAN MENGETEPIKAN TERUS ALBUM INI


Monoloque – Hikayat Halimunan Abad ke-21 (Jejak Tanah) bagi aku adalah album terbaik sepanjang tahun ini. Ya melebihi Terukir di Bintang Yuna malah Pesawat – Take Off (yang mendapat nominasi album terbaik) Aku bukanlah mahu merendahkan kredibiliti Adnan Abu Hassan malah dia antara produser muzik yang aku paling hormati kerana menjadi antara orang penting yang shape-kan pop industry di Malaysia. Dan aku juga tidak merendahkan kredibiliti juri lain yang mengadili penjurian Anugerah Industri Muzik yang ke-19 ini. Namun sekali lagi aku katakan di sini aku benar-benar kecewa bila melihat album sehebat Jejak Tanah ini TIDAK MENDAPAT PERHATIAN LANGSUNG buat AIM tahun ini. Aku dengar hampir semua album yang tercalon untuk kategori album terbaik (kecuali album Salam) namun tidak ada satu album yang tercalon menandingi kehebatan album ini. Paling close maybe album Sang Enemy yang bagi aku cukup eksperimental dan betul-betul bagus (even it’s not my cup of tea) tapi telinga aku tidaklah pekak untuk cakap yang Sang Enemy itu sebuah album yang bagus malah aku happy bila juri angkat album underdog Nora – Hikmah sebagai calon akhir.

Tidaklah aku menentang pilihan mereka but again Jejak Tanah bagi aku bagai mendengar, merasai, mengalami sebuah journey musical yang betul-betul jauh daripada apa yang ada dalam pop culture di Malaysia kini. Loque dan the whole jentera of Jejak Tanah bikin ia jadi sebuah naskah yang cukup luar biasa. Baik daripada muziknya, penceritaannya (lirik) sehinggalah bagaimana mereka melihat budaya (secara  muzikal) dalam perspektif yang cukup berbeza. Jejak Tanah bagi aku lebih daripada apa yang kebanyakan pemuzik komersil kita boleh fikir. Trak-trak dalam album ini diisi dengan muzik yang begitu hebat baik Kekanda Adinda, remake P.Ramlee Tiada Kata Secantik Bahasa sehingga ke lagu penutup Penghormatan Terakhir yang hadir dalam susunan muzik yang cukup amazing! 

Dan rujuk saja trak Batu Belah Batu Konkrit, aku tak faham mengapa dengan mudah juri-juri kita menolak trak yang aku sifatkan cukup sentimental ini. This suppose jadi kiblat muzik pop kita hari ini. Bunyinya masih komersil, masih boleh diterima rasio tapi pada masa yang sama ia mengangkat budaya melalui penceritaan. Melodi dan liriknya menyatu sempurna buat ia jadi begitu sentimental dan susunan instrumennya begitu baik sekali dan oh! Vokal Azlina Aziz patut ditrofikan vokal wanita terbaik tahun ini. Namun ia jadi angan-angan aku semata. Aku betul-betul sedih melihat naskah hebat berjiwa begini dibiar begitu sahaja, begitu sahaja.

Monday, September 10, 2012

SHAHIR (2012)



SHAHIR (2012)
Producer: Sham Kamikaze
Verdik: 4/5

Lama juga aku ambil masa untuk review album ini. Sebab bila first time dengar debut Shahir ini bukanlah apa sangat sebab muzik yang didukung adalah pop leleh dengan momentum korus yang dah biasa kita dengar. But again aku cuba dengar berkali-kali dan cuba faham kemampuan Shahir, kehendak produser dan kuasa melodi dalam album ini secara keseluruhan, ya ini sebuah album pop yang patut kita pandang serius.

Album ini dibuka dengan Cintakan Kembali. Intro keyboard dalam trak ini, malah hampir keseluruhan lagu ini amatlah boring. Tapi okaylah trak-trak begini aku anggap filler untuk lengkapkan continuity album 100% pop ini. Trak kedua Aku Yang Berdosa awalnya tidaklah menarik minat aku tapi jujur lepas dua tiga kali dengar trak ini sebetulnya punya feel yang baik. Macam aku cakap dalam entri yang lepas Sham faham kemampuan dan kehendak vokal serta soul Shahir jadi justifikasinya sempurna untuk buat ia jadi trak putaran radio semasa.

Dia Yang Kau Pilih bermula baik dengan petikan piano lembut dan deep jugaklah. Blend vokal Shaihir dalam verse trak ini buat aku meremang jugaklah. Sedap! Serius sedap. Even mood indo pop nya agak kuat tapi tak kisahlah bak kata M.Nasir – bikinlah lagu apa pun, pokok pangkalnya lagu itu harus sedap. Aku cuma rasa kalau bahagian tengah lagu ini disusun penuh string akan lebih hebat (rujuk trak-trak dalam album Anuar Zain). Ini antara trak favorite aku dalam debut ini.

Cerita Kita bawa mood dan feel yang sama dan fasa ini sudah cukup buat aku teruja dengan album ini. Trak-trak ballad dalam album Shahir ini feelnya buat aku teringat pertama kali mendengar debut Misha Omar (2002). Cerita Kita dan Dia Yang Kau Pilih nyata dua trak yang boleh aku ulang dengar berkali-kali. Melodinya sayu dan Shahir deliver jiwa yang cukup baik buat keduanya. Emosinya bagus dan tidak berlebihan.

Pendam adalah alasan terbaik untuk aku betul-betul enjoy dengan album ini. Melodi Sham sangat bagus dan again vokal Shahir buat aku rasa bersalah menolaknya semasa AF dulu. Ini antara trak pop yang hebat buat tahun ini (selain Kosong – Najwa Latif). Lagu ini disokomg dengan susunan muzik yang cukup baik dan lirik puitis yang memang boleh buat siapa pun tangkap leleh dengan suara Shahir. Aku tak tahulah dari mana datang emosi yang cukup deep budak Shahir ni tapi dia memang betul-betul bagus untuk debutnya ini.

Overall aku rasa ini antara album melayu yang baik sepanjang tahun ini. Syabas buat Sham yang berjaya keluarkan segala benda-benda yang baik yang ada dalam Shahir! Dan aku ulang lagi emosinya sangat sangat sangat bagus!

Saturday, September 8, 2012

INILAH BARISAN POP KITA


Meluangkan masa yang tak seberapa ada mendengar radio local lately. Bukan apa just nak tengok apa yang hip dalam frekuensi radio semasa. Ada few trak aku rasa seronok dengar. Tak semuanya bagus dan segar tapi bila aku betul-betul faham kehendak radio dan pendengar kita, aku rasa ok lah aku kena belajar terima cara kita belajar muzik melalui radio even lately aku banyak dengar muzik tempatan yang tak berapa nak laku di radio macam debut Guba, album US Yuna juga Namri dan Diandra. Jadi dalam banyak-banyak barisan pop kita yang ada aku tertarik dengan trak-trak ini

UNTUK DIA


Melodi Sleeq cool bagi aku dan blend muzik mereka dengan Najwa Latif cukup kena. Ini petanda baik dan ya Najwa harus berterima kasih pada duo Sleeq ini. Tak kisah dari manapun Sleeq ini muzik melayunya masih di situ dan kredit buat melodi yang cukup catchy dan sedap ini.

ANAK KAMPUNG


Jimmy Palikat is the new genius dalam muzik. Aku tak sure melodi Anak Kampung ini original atau saduran daripada mana-mana trakanthem sabah tapi idea bergabung dengan One Nation Emcee ini aku rasa satu tindakan yang bijak dan buat orang kita seronok dengan pengaruh muzik tradisi sabah. Dan ya aku berani sifatkan ini antara trak mass yang paling aku enjoy sekarang.

MUARA HATI


Rasanya impian orang kita nak tengok Siti dengan Hafiz berduet dah terlaksana. Melodi yang didukung trak ini sebenarnya biasa-biasa sahaja tapi trak beginilah yang akan ada dalam AJL setiap tahun pun. Dan tidak salah untuk trak begini terus ada di radio at least orang luar boleh faham apa degini pop kita. Lagu ini bukanlah teruk keseluruhannya, korusnya bagus cuma masih kedengaran biasa yang luar biasa adalah gabungan dua vokalis ini.

AKU YANG BERDOSA



Aku dah dengar keseluruhan album Shahir dan akan ulas lanjut untuk next entri. Ini bukan trak favorite tapi trak ini sebuah nuansa pop yang bagus. Bagi aku Sham faham kemampuan dan kehendak vokal serta soul Shahir jadi trak ini digalas dengan penuh jiwa oleh Shahir. Aku senang dengan trak ini tambah-tambah di department korus yang sangat buat aku wow dengan kemampuan vokal juara akademi fantasia ini. sebauah trak yang bukanlah sempurna tapi masih bagus.

KAU YANG TERINDAH


Oh Alyah! Apa lagi nak cerita? Melosi lagu in sangat-sangat baik dan justifikasi yang diberi Alyah maha hebat. Aku ingat lepas Misha senyap kita dah hilang pelapis vokalis balada yang bagus. Nyata tidak. Aku dok ulang lagu ni berulang kali sebab feelnya bagus, dan again vokalnya Alyah.

HARAPAN



Aku kenal sangat denga vokal band ini. Masih ingat Ronnie - One in a Million? Suara mamat ni memang bagus no doubt dan melodi hebat band yang turut dianggotai Toi (AF) ini juga buat aku melayang dengan killer chorus yang cukup maut. One of the best buat tahun ini.

Friday, August 24, 2012

Tak Mungkin Masih Ada Cinta



kudos buat Orkestra RTM , satu sebab bukan senang nak tengok show free dengan tiga suara emas ni. second arrangement Luqman Aziz yang sebenarnya challenging dan bole jadi better. ah tapi susah kot nak bagi justice buat idea ultra macam ni. aku berharap akan ada studio version or maybe the next 3 Suara perhaps?!

Monday, May 21, 2012

DIANDRA ARJUNAIDI (2011)

DIANDRA ARJUNAIDI (2011)
Penerbit: AG COCO / Ully / Diandra / Efry Arwis
Pemuzik: AG Coco, Efry Arwis, Euvi, Fareed, Jenk
Kreatif: Dotperinch / Adib Azfar
Verdik: 5/5

Review ni sebenarnya dah lama sangat tersangkut, aku sempat tulis separuh pada januari lalu dan dibiarkan begitu sahaja sehingga ahad lalu (20/5) untuk disambung kembali. Normal kesibukan kerja majalah faham-faham sajalah. Album ini dibuka sangat-sangat baik dengan single pertama Angkasa. Bagi aku ini pertaruhan bijak Diandra memikat hati pendengar tempatan. Lagu ini sangat segar buat aku. Melodinya baik dibantu susunan yang sangat sangat sangat cun! This would be one of the best shot untuk next AIM.

Things We Dont Say juga juga sangat baik. Mood jazz nya hebat bak mendengar beberapa trak pop jazz indonesia. Aku sangat sukakan volume dan weight vokal Diandra. Suaranya boleh carry pop jazz yang kadang buat aku melayang teringat Norah Jones untuk certain moment. Aku agak banggalah sebab disaat aku mencuba terlalu kuat untuk suka Liyana Fizi dan gagal, Diandra muncul dengan genre yang lebih kurang dan berjaya grab my soul!

Remember buat aku teringat band indon Mocca. Groove melodi dan susunan horns yang bapak cool! Chill abes. Trak macam ni dengar sambil drive dalam jam federal highway ke opis mampu buat aku jadi manusia balik. Aku salute arrangement Ag, Diandra dan Efry! Happy is my favourite track!! Track ulung dalam pendrive untuk disengar dalam kereta. Mood lagu ini sangat baik dan sekali lagi melodi ciptaan Diandra sangatlah menangkap pendengaran. Pujian harus diberi pada kualiti rakaman yang bagai mendengar persembahan live Diandra dan keseluruhan musician. And anyway hampir keseluruhan album kedengaran bagai album akustik, unplugged, live atau apa sahajalah yang semacam live recording!

Untitled hadir dengan killer chorus cuma kurang menarik di bahagian verse.White Lies bermula dengan efek gitar keras dan akustik pada masa yang sama buat ia jadi naskah yang sangat international! Lagu begini buat aku teringat Sara Breilles. Album ini ditutup dengan trak You yang bermula dengan sangat chill ala-ala Bic Runga dan agak keras di tengah macam Cokelat. Ah! penasaran habis aku dengan album yang satu ini. Macam tak percaya ia datang dari bakat yang semuda Diandra dan ya aku akui Diandra bertuah dapat bekerja dengan pemuzik yang amat passionate seperti AG Coco. Album ini sebuah naskah yang cukup hebat buat tahun ini yang sangat kekurangan naskah yang baik! Kudos buat Diandra dan kesemua tenaga kerja album ini. Buat aku sangat teruja untuk hasil seterusnya!     

Thursday, May 17, 2012

IDOLA



Dah lama rasanya tak dengar lagu pop 'semangat' begini. Audi Mok punya killer chorus dalam trak yang ditulis bersama Lan sendiri. One of best di corong radio lately

Saturday, March 17, 2012

NAJ WA LATIFF - CINTA MUKA BUKU (REVIEW)

Its been awhile since the last post. Dengan macam-macam benda yang jadi dalam mass music lately aku paling tertarik dengan debut talent YouTube yang satu ini. Najwa Latif yang kita kenal dengan pop Cinta Muka Buku finally keluar dengan mini album yang menurut aku sangat okay! 

Album ini dibuka dengan trak Cinta Muka Buku dan diikuti single kedua Carta Hati. Nasihat terbaik aku untuk orang yang tak berapa berkenan dengan muzik easy pop yang dibawa Najwa Latif ini mulakan dengan trak ketiga, Kosong. Lagu yang dicipta Najwa dan Ika ini adalah killer album ini. to be frank I would buy this album because of this track. Aku mendengar album ini pertama kali semasa memandu dan inilah trak yang paling banyak aku ulang dengar. This Najwa girl really got a killer melody here. Especially di department korus  "Segala kata cacian yang telah engkau berikan Membuatku rasa Kosong...kosong"
 
Melodi begini buat aku fikir Najwa ada future yang baik Cuma perlu diberi lebih ruang dan masa untuk dia benar-benar matang dengan muzik yang dibawa. Cuma apa yang kurang bagi aku pada trak ini adalah susunan yang terlalu predictable dan ringan sebab melodi lagu ini bagi aku agak berat untuk sebuah pop. Jika digubah lebih mellow dan dramatik ia akan jadi piece yang lebih hebat. Namun untuk talent sebesar 16 tahun ini aku anggap ini sudah cukup baik. 

Sahabat (ft. Sham Kamar & Sleeq) juga sebuah lagu yang amat menarik. Blend vokal Najwa, Sham dan Sleeq buat trak ini sempurna dengan susunan melodi yang cukup santai. Album ini ditutup dengan trak I Love You yang masih berlegar dengan mood dan melodi yang sama. Pujian harus diberikan pada kualiti rakaman setiap trak yang bagi aku smooth dan accurate. 

Overall bagi aku yes, Najwa Latif might not be my cup of tea before dan aku pasti most of Malaysian juga. Tp sekali sekala tukar cup and have a different taste would be great jugak. Aku saat ini rasa kagum sebab kita ada bakat semuda ini dengan talent bermain alat muzik, menyanyi dan yang paling penting kebal dan tegar untuk buat apa yang dia suka tanpa kisah apa orang nak cakap. Najwa dah buat apa yang dia patut buat dan apa yang patut kita buat adalah support this talent untuk jadi lebih matang dan pergi jauh. Ingat Yuna je boleh?

Wednesday, January 18, 2012

NEW WAVE IN MUSIC


2011 jadi tahun manis buat beberapa nama seperti Yuna, Edry KRU, 3 Suara, Awi Rafael dan Najwa Latiff. Penerimaan terhadap karya mereka dilihat begitu baik sekali.Dan dengan kemunculan beberapa nama lain yang hadir dalam pakej kualiti lengkap seperti Najwa, Reza Salleh mampu menentukan aras baru dalam perkembangan muzik tempatan. 2011 juga nampaknya menjadi seperti kalam akhir buat beberapa penyanyi hebat seperti Kaer, Misha Omar dan Sarah Raisudin yang satu masa dulu pernah menjadi antara the next generation in music even Kaer dan Misha punya album tahun ini nampaknya gagal meneruskan impak Bunga-Bunga Cinta dan Izinkan Ku Pergi mereka. Dan apa yang mengejutkan album inggeris Dato' Siti Nurhaliza tidaklah boom seperti apa yang dijangkakan malah album Anuar Zain juga kalah pada trak Sedetik Lebih yang dibikin untuk runut bunyi Merongmahawangsa. Nah, berikut 10 yang aku nantikan buat 2012 ini

NAJWA
Debut Innocent Soul menjadi antara album yang aku ulang putar di radio sepanjang tahun dan semoga tahun ini Najwa dapat hadir untuk sebuah lagi album atau atleast single melayu yang mampu menjual muziknya kembali. Tak ada masalah dengan genre sebab peminat muzik malaysia melayu umumnya sudah sangat terbuka dalam hal ini cuma isu bahasa bagi aku juga faktor penentu untuk sesebuah lagu mendapat sambutan baik.

AWI RAFAEL
Awi punya bakat hebat pada hemat aku. Suara husky dan soul yang diberi dalam persembahan live khususnya mampu buat siapa-siapa menadengar jadi suka dengan vokal Awi. Apa yang aku harapka 2012 akan menjadi tahun yang lebih baik buat Awi dengan trak-trak yang lebih matang - yang lebih baik daripada trak monday, tuesdaynya sebab Awi nyata hebat di trak-trak pop dengan mood indo/taiwan seperti Bukankah Aku dan Bila Aku Jatuh Cinta.

AMIR JAHARI
Trak Tanpamu benar-benar buka mata aku pada bakat yang satu ini. Vokal Amir nyata ada weight dan soul yang cukup baik dalam melantun melodi-melodi indah ciptaannya. Harapan besar aku untuk melihat Amir terus mencipta trak-trak seperti Tanpamu sebab rasanya kita belum ada Jason Mraz Malaysia lagi setakat ini.

HAFIZ
Terus-terang inilah satunya bakat daripada AF yang aku sanjung kredibilitinya. Vokal Hafiz bukan persoalan atau pertikaian. Dia boleh menyanyi dengan baik sekali baik serendah atau setinggi mana nota lagu yang disusun. Aku sifatkan debut Masih Jelas sebagi killer album bila hampir kesemua lagu yang ada dalam album tersebut menjadi hit baik daripada trak Masih Jelas, Nokhtah Cinta dan Awan Nano (ketiga-tiganya berjaya ke AJL) semuanya menjadi hit belaka. Dan aku membayangkan trak Ombak Rindu duet bersama Adira jadi lebih sempurna dengan penyampaian Hafiz seorang.

YUNA
Yup pasti semua menanti apa yang Yuna mahu lakukan buat 2012 ini. Dan personally aku sendiri tidak sabar menantikan produksi kedua Yuna. Seperti apa yang aku tulis sebelum ini aku ingin sekali melihat Yuna membuat satu album remake lagu-lagu klasik melayu 50's 60's dan 70's. Bukan apa persembahan Yuna dalam klasik Gelora Jiwa dan Bulan Ditutup Awan buat aku lihat she is the next siti nurhaliza or even akan jadi lebih besar daripada Siti sendiri. Plus point aku lebih enjoy Yuna nyanyi Kekanda Adinda dalam konsert Monoloque berbanding Atilia.

TILU
Ah sekali lagi ini band yang aku rasa sebagai band paling baik sepanjang 2011, musically. Aku sangat enjoy dengan groove yang ada pada Tilu. Atleast if Indon ada Maliq n d'Essential kita pun boleh turut bangga dengan adanya Tilu! Aku cukup suka dengan apa yang mereka bawa buat aku teringat groove dalam mini album Cheryl Samad dan Sarimah. Atau gantikan saja Mira dengan Diandra Arjunaidi.

AGCOO
Trak Jeritan Batinku yang disusun semula oleh AG nyanyian Lan membuka mata ramai akan kebolehannya. Dan kemunculan album Terukir Di Bintang - Yuna menyaksikan AG antara pemyumbang besar dalam segi teknikal menjadikan musician muda ini antara yang bakal menjadi pilihan kebanyakan penyanyi tempatan untuk dijadikan produser muzik. Dengarkan juga trak Bahtera Merdeka (Lan) yang juga disusun AG. Nyata wow!

MONOLOQUE
Ya kugiran ini bukanlah muka baru namun dengan penjenamaan semula (jika boleh dikira begini) Butterfingers ini meneruskan legasi musician yang berpegang teguh [ada kualiti muzik. Dan bagi aku Monoloque lebih kembali kepada asas muzik-muzik melayu dalam debut Jejak Tanah mereka. Trak Batu Belah Batu Bertangkup yang menampilkan Azlina Aziz merupakan antara killer tahun ini yang nyata memberi satu nuansa segar dan hebat buat industri muzik tempatan.

PROJEK PISTOL
Ini pilihan peribadi sebab aku rasa Projek Pistol matang daripada keseluruhan baik melodi, imej dan persembahan pentas mereka. Aura rockers sebenar ada pada mereka dan bagi aku Projek Pistol harus diletakkan pada satu tahap yang lebi tinggi. Aku membayangkan Audioslave, Creed dan 3 Doors Down.

FAIZAL TAHIR
Letaklah apa pun gerangan pada rockers ini dia sentiasa tampil dengan produk-produk yang amat berkualiti. Dua kali memenangi album terbaik dia AIM bukti Faizal bukan calang-calang talent realiti tv. Dia bijak mengadun apa yang dia suka dengan apa yang ada pada pasaran. Dengan double album yang bakal keluartahun ini tidak mustahil he gonna rock next AIM!


*p/s: Artikel ini sepatutnya di-post lebih awal daripada review Yuna, tp disebabkan jari ini laju sangat menyusun ayat untuk review Yuna, post ini tertangguh

Thursday, January 5, 2012

YUNA - TERUKIR DI BINTANG

Penerbit: Yuna Room Records
Penerbit trak: AG Coco / Yuna Zaraai / Colin Wolfe Nuthouse Music / Nottinghill Music / Nor Hanafi
Jururakam: Faiz Rosli / Rozhan Razman / Ully Mohamad / AG Coco
Juruadun: Greg Henderson / Ahmad Huzaini / Ethan Carlson
kreatif:
Verdik: 5/5

Wow rasa pantas album ini menjengah saat Decorate masih lagi dalam senarai 10 album teratas yang kerap aku dengar. Nevermind sebab aku personally memang dah tak sabar menanti album kedua ini especially bila dok ulang trak Terukir Di Bintang dan Coffee di Youtube. Awalnya aku mahu ulas album Monoloque dulu tapi magnet muzik dalam album ini begitu kuat buat aku tertarik untuk ulas. Baik, kita mulakan dengan cover album yang aku rasa agak kurang menarik berbanding Decorate. Markah kreatif dah kurang sket kat sini.

Album ini dibuka dengan Fears and Frustrations (Yuna Zaraai) yang amat amat amat maha hebat!! Kudos buat Yuna trak begini sangat buat aku bangga dengan Yuna. Kualiti melodi, rakaman dan susunannya bertaraf antarabangsa dan yang penting lari daripda tipikal muzik pop melayu yang ada. Yuna genius bagi aku dan aku rasa dia adalah orang yang penting untuk re-shape scene muzik melayu hari ini. Kualiti yang ada pada trak ini buat aku teringat kala pertama mendengar Penakut dulu dan alangkah baik trak ini dalam bahasa melayu.

Someone Out of Town (Yuna Zaraai) juga hadir dalam nuansa yang amat cool. Melodi dan susunannya minimal namun humming back-up vokal dalam trak ini menarik untuk dilayan. Coffee (Yuna Zaraai) is one of my favorite! Melodi lagu ni sangat power! I can easily keep this on repeat mode! Seawal bait "I Rather stay inside than being out tonight" sudah buat aku kepayang dengan trak ini. Susunan dan melodi lagu ini lebih dark dengan mood yang amat deep. Susunan string yang cantik dan punch-nya sudah tentu vokal haunting Yuna sangat buat bulu roma aku meremang! Soul Yuna boleh aku katakan luar biasa kali ini.

Photo of You buat aku teringat trak Rocket sebab kedua-duanya carry mood yang sama dengan melodi catchy dan memorable!. Memo yang pernah dipersembahkan pada malam AIM tahun lepas juga sebuah trak yang bagi aku mudah resap dalam minda jika anda memang core Yuna! Trak ini punya melodi dan susunan yang amat baik. Sound keseluruhan yang rich dan punch pada korus lagu ini amat dirasai. Trak begini bagi aku akan buat kita lebih enjoy dalam persembahan live. Sparkle (Nor Hanafi / Yuna Zaraai) another good track yang sound-nya amat international! Ini merupakan antara trak yang paling kerap aku ulang dengar kerana susunan string dalam trak ini baik sekali. Another track yang akan buat aku kagum dalam persembahan live kerana kaya dengan bunyian yang amat menyenangkan. Lisa Hannigan banyak trak begini dan again aku nak katakan susunan string indah menyempurnakan trak ini.

Terukir di Bintang (Yuna Zaraai) merupakan trak penting dalam album ini. Trak ini harus diberi perhatian lebih, baik pendengar, pengamat muzik dan lebih penting orang-orang radio. Mood melyu klasik 50's dalam melodi dan penyampaian Yuna menjadikan trak ini benar-benar hebat. It's a kind of new classic's of classic! Yuna satu antara beribu penyanyi wanita di Malaysia yang mampu carry mood begini. Baik daripada rakaman semula P.Ramlee Gelora Jiwa dan Rokiah Wandah - Bulan Ditutup Awan. Tidak satu daripada 3 trak ini pun buat aku fikir Yuna gagal dalam memberi justifikasi terbaik, baik daripada penyampaian mahupun susunan semula melodinya. A huge compliment untuk Yuna dan AG Coco yang mengepalai susunan yang juga menerbitkan trak hebat ini!

Album ini ditutup dengan trak KL Kita (Yuna Zaraai) yang turut menampilkan Qi Razali. Trak ini cukup baik terutama blend vokal kedua mereka yang amat cool! Dan idea ia diletakkan di senarai akhir sebagai pelengkap kepada album ini juga amat baik. Moodnya benar-benar hidup setelah aku dibawa dalam satu journey muzik yang buat aku rasa wow dalam setiap perhentiannya. At this point I would say kita dah betul-betul jumpa orang yang tepat untuk bawa muzik Malaysia ke tahap yang amat membanggakan! Kudos Yuna and the whole production team. Last but not least, yes Yuna is the new Siti Nurhaliza yang akan be on top dalam carta muzik, akan semakin ramai wannabe dan balun semua trofi anugerah muzik yang ada! Need to say more?   

p/s: Trak Fears and Frustration, Someone Out of Town dan Coffee lebih awal dimuatkan dalam ep Decorate untuk pasaran US